Повдигат второ обвинение на Цветанов

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов отново е призован в столичното следствие в "Овча купел", за да му бъде предявено второ обвинение, предаде репортер на БГНЕС.

На бившия вътрешен министър Цветан Цветанов е изпратена нова призовка за явяване в 16.45 часа на 10 юли, когато се очаква да му бъде повдигнато обвинение за това, че е отказал да разпореди прилагане на СРС спрямо бившия директор на РЗБОП-Велико Търново Орлин Тодоров.

На 5 юли Цветанов се яви в следствения отдел на СГП заедно с адвокат Менко Менков от САК, където депозираха искане за отвод на водещите разследването следователи, след което си тръгнаха. За второто разследване срещу Цветанов, главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета на Цветан Цветанов и той се съгласи за втори път да му бъде снет.

Стана ясно и че бившият вътрешен министър е бил глобен със 100 лева от СДВР, защото е отказал да съдейства да му бъде извършена полицейска регистрация по реда на Наредба Iз-701, която той лично е подписал като министър. Аргументите на Цветанов са стъписващи – Наредбата противоречи на Конституцията, на Европейската конвенция за правата на човека и на Наказателно-процесуалния кодекс, съобщи "Правен свят". От МВР уточнили, че един от аргументите за отказа бил, че в наредбата нямало текст, който да регламентира какво се случва, ако обвиняем, откаже да бъде регистриран. Вестник "Преса" писа, че на Цветанов е била направена полицейска регистрация и той вече е имал досие. Полицейската регистрация на Цветанов е задължителна заради повдигнатото му на 12 юни обвинение за допустителство по служба.

БГНЕС припомня, че на 24 юни Цацаров внесе в Народното събрание искане за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу Цветанов. Прокуратурата съобщи, че в хода на разследването по досъдебното производство, водено срещу Станимир Флоров (бивш директор на ГДБОП), са събрани достатъчно данни за извършени престъпления и от други лица, едно от които е Цветан Цветанов. По делото е установено, че при разследването по друго досъдебно производство, водено срещу Орлин Тодоров (бивш директор на РЗБОП – Велико Търново) от наблюдаващия делото прокурор от Окръжна прокуратура – Велико Търново са били изготвени 6 искания за прилагане на СРС. Техническото прилагане на СРС е възложено на съответната структура в МВР. Въпреки това си задължение, произтичащо от посочените текстове от ЗСРС и НПК, Цветан Цветанов (към онзи момент министър на вътрешните работи) е отказал такова разпореждане.

"Пренебрегвайки разрешенията, издадени от съдия, и на шестте искания, подписани от председателя на Окръжен съд – Велико Търново, г-н Цветанов е поставил собственоръчно резолюции "НЕ!!!"", уточняват от прокуратурата.

Срещу Цветанов вече има едно повдигнато обвинение за незаконните подслушвания на политици, журналисти и бизнесмени. То е за т. нар. допустителство по служба. Според държавното обвинение в периода 2010 г. - 2013 г. като министър на вътрешните работи не е изпълнил задълженията си, произтичащи от разпоредбата от ЗМВР за правното осигуряване на дейността за използване на специализирано оборудване. С това, според обвинението той съзнателно е допуснал подчинените му лица – директорите на СДОТО МВР – обвиняемите Иванов, Костов и Кацаров да извършат длъжностно престъпление. Мярката за неотклонение, която му определиха наблюдаващите прокурори, е "подписка". По това обвинение го грозят до 8 години затвор, ако прокуратурата докаже тезата си в съда.



















БГНЕС

Станете почитател на Класа