Започна свещеният месец за мюсюлманите

Започна свещеният за мюсюлманите месец Рамазан, който ще продължи до 8 август.

Милиони турци преди разсъмване на 9 юли седнаха на трапезите за традиционната мюсюлманска закуска - сахур.

Джамиите бяха препълнени с хора, които участваха в първия намаз на оруча, наречен теравих намазъ. Оручът - въздържането от вода и храна, тази година продължава около 17 часа.

След сахура спазващите оруча не приемат вода и храна и се въздържат от секс до залеза на слънцето.

Едва когато залезе слънцето, ходжата от минарето на джамията приканва мюсюлманите да прекратят оруча и се сяда на трапезата, наречена ифтар, която е отрупана с традиционни вкусотии. Оручът заема важно място в живота на мюсюлманите, той е едно от правилата, указани в корана.

Оручът има смисъла на споделяне, за да може всеки мюсюлманин през този месец да се доближи до състоянието на бедните, гладните и страдащите хора. Затова го наричат султанът на 11-те месеца.

По инициатива на редица общини се издигат големи палатки с климатици, където се предлага вечеря ифтар. Организират се концерти, представления, прожекции на филми на открито.

Хората си ходят на гости, защото оручът, освен въздържане през деня, е време за раздумки и забавления в топлите юлски нощи.

Традиция на Рамазана е по-заможните да дават ифтар. Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган предупреди да не правят ифтари в луксозните хотели и онези, които дават ифтари, да бъдат по-скромни, за да не се превръща вечерята в прояви на разточителство.

В навечерието на Рамазана от Истанбул потегли т.нар.Конвой на берекета. Това е иницатива на истанбулската община Байрампаша, в която живеят много преселници от Балканите.

Колона от тирове, натоварени с храни и подаръци, потеглиха за балканските страни. В продължение на един месец тировете ще посетят България, Румъния, Македония, Сърбия, Черна гора, Косово, Албания, Босна и Херцеговина.

Навсякъде, където ще спрат, ще се състоят традиционни мюсюлмански вечери, на които ще се раздава безплатно храна на населението. След ифтара известни изпълнители - местни и от Турция, ще изнасят концерти.

Последният оруч ще бъде на 7 август, след което ще започне Рамазан Байрам или Шекер Байрам, на който се поднасят сладкиши.



















БТА

Станете почитател на Класа