Либералната опозиция против плана за преход на Египет

Либералната опозиция в Египет отхвърли конституционната декларация, издадена от временния президент Адли Мансур, и поиска повече промени и по-широки консултации по документа, имащ съществено значение за политическия преход в страната.

Фронтът за национално спасение заяви, че никой не се е консултирал с него, но не разясни за какви промени настоява.

Сред главните водачи на коалицията е бившият генерален директор на Международната агенция за атомна енергия Мохамед ел Барадеи, който беше избран за вицепрезидент на Египет, отговарящ за външната политика.

Конституционната декларация беше отхвърлена също от двете най-големи ислямистки движение в Египет и от младежки и независими политици и активисти.

Временният президент на Египет, Адли Мансур, във вторник посочи либералния икономист Хазем ал Беблауи, бивш финансов министър, за новия премиер на страната

 

Лидерът на либералната опозиция и Нобелов лауреат Мохамед ел Барадей е избран за вицепрезидент за външните отношения.

Назначенията идват почти седмица след като военните свалиха ислямския президент Мохамед Морси и избраха Адли Мансур да оглави страната с най-голямото население в арабския свят.

Сега Беблауи е изправен пред задачата да опита да обедини дълбоко разделената държава и да спаси затъващата й икономика.

В същото време въоръжените сили на Египет предупредиха да не се правят опити за подриване на "трудния и сложен" преход на страната.

В изявление, прочетено по телевизията въоръжените сили подчертаваха, че те и народът на Египет няма да приемат "бавене или разваляне" на този "труден и сложен" период.

Новият премиер на Египет, Хазем ал Беблауи възнамерява да предложи министерски постове на "Мюсюлмански братя", движението на отстранения президент Мохамед Мурси.

"Някои постове в кабинета ще бъдат предоставени на Партията на справедливостта и правосъдието (политическо крило на "Мюсюлмански братя")", заяви говорителят на египетското президентство Ахмед ал-Муслимани.

 



















Агенция "Фокус"

Станете почитател на Класа