33-и ден протести

За 33-ти пореден ден хората в София и страната излизат на протест, за да изразят своето недоволство от водената от кабинета „Орешарски" политика, съобщи Дарик.

Протестиращите срещу правителството се събират пред сградата на Министерски съвет. Все повече хора се присъединяват към тях.

По данни на МВР около 1200 протестиращи са се събрали в района на Ларгото в центъра на София към 19.30 часа.

Те развяват български знамена, свирят със свирки, чуват се тъпани и барабани.

Събралите се скандират „Оставка" и „Червени боклуци", "Избори", "Уволнени сте". Част от издигнатите лозунги гласят: „Заспали синдикати, събудете се", „Оставка", „Тогава крадливото Орешарче си подало оставката, а после приели Закон за лустрация, оттогава народа заживя в благоденствие като всички европейци", „Орешарски - правителство на тройните комисионни" и други.

В небето над Министерски съвет се вее хвърчило, на което пише "Оставка". Друг интересен израз на недоволство са двама мъже, облечени като рибари с дървени въдици, на които са закачени шарани.

Има много изнесени щандове с аксесоари за протестиране - знамена, свирки.

Протестът протича спокойно, в началото един мъж, употребил алкохол бе отстранен от протестиращите. Има засилено полицейско присъствие, полицаите са с жилетки "Антиконфликт".

Маршрутът на протестиращите

След 19:30 ч. протестиращите поеха на обичайното шествие по централните улици на София. Минаха покрай Народното събрание и продължиха в посока Орлов мост. Там движението е напълно блокирано. Тази вечер, за разлика от предишните, никой не тръгна по бул. "Евлоги Георгиев" към посолството на Германия, както се очакваше. Хората се отправиха по бул. "Цариградско шосе" в посока Плиска, а първите редици вече са достигнали и сградата на Полиграфическия комбинат.

Протестът "На кафе" пред парламента и контрапротестът

Малко преди това завърши и традиционният вече контрапротест пред НДК в защита на кабинета „Орешарски". Той продължи по-малко време от обикновено, като организаторите обясниха на микрофон, че това е заради времето, което може да им поднесе изненади. Един от организаторите обясни, че също се провежда контрапротест в Сливен, паралелно с този в столицата. На контрапротестът беше дошъл и рапърът Мишо Шамара.

И тази сутрин граждани се събраха „на кафе" пред парламента. Вой на сирена беляза старта на демонстрацията в 8.30 ч. След като се събра, малобройната група протестиращи блокира движението по бул. „Цар Освободител", но след молба на охраняващите демонстрацията полицаи, хората освободиха едното платно. В 33-тия ден на протести срещу правителството софиянци се събраха и пред Областната администрация на бул. „Витоша"6. Там протестираха срещу решението на кабинета депутатът от ДПС Емил Иванов да оглави за втори път Софийска област.

Протестите в други градове в страната

За 33-та поредна вечер недоволните от кабинета Орешарски пловдивчани излязоха на протест. Около 70 души преминаха на шествие по главната улица на града. Спряха се пред централата на пловдивската полиция и я освиркаха. Те заявиха, че органите на реда не са на тяхна страна, защото не им разрешиха да блокират автомагистрала „Тракия" и Асеновградско шосе предишните дни. За около половин час те блокираха отново кръстовището на Баня Старинна, където проведоха традиционната си седянка. След това обратно по Главната улица се върнаха на площада пред Общината, където протестът приключи.

Първи митинг в подкрепа на правителството се проведе в Сливен. На него присъстваха близо 300 души. Защитниците на кабинета бяха категорични, че правителството трябва да се остави да работи поне 6 месеца. По думите им в правителството на Пламен Орешарски има хора, които могат да ни управляват. Според друг участник единствения начин за решаване на проблемите на страната е Министрески съвет Народно събрание и те трябда да се оставят да работят спокойно. „Революциите се правят с щитове, а се управлява с пари,с икономика, но тя не се създава с улица, а с труд с кадърни хора, с експерти", коментира още той и призова експертите да скъсат партийните програми и да създадат дългосрочна програма за развитие на България и всички правителства, независимо от коя партия са да работят по изпълнението на националните приоритети. Подкрепящите премиера събират подписка, като в нея вече са се подписали над 3 500 души от община Сливен. На митинга присъства и народният представител от Коалиция за България Деян Дечев. Той заяви, че е „тук, защото е избран от присъстващите и ще защитава интересените на своите избиратели" Деян Дечев добави още, че много от присъстващите са обидени от скандиранията на протестиращите „Червени боклуци" и „ БСП в Сибир", и ако е необходимо активистите на БСП в Сливен имат възможност и готовност всяка вечер да организират контрапротест.

Час и половина по-късно протестиращи срещу правителството отново се събраха пред НТС. Със свирки те преминаха по главната улица, спряха се пред централата на ГЕРБ и с освиркания и викове „Мафия" и „И вие сте като тях" продължиха към централата на БСП, където бяха останали участници от контрапротеста. Защитнитиците на кабинета подариха на протестиращите жълт гербер. Скандиранията „Оставка" и „ Мафия" продължиха. Двата протеста бяха охранявани от полицаи и до стълкновение между двете групи не се стигна. Исканията остават непроменени както и в началото на протестите - оставка на кабинета "Орешарски", спешни промени в Изборния кодекс, изборност на областните управители.

Около 20 човека се включиха в организирания протест в Ямбол срещу кабинета „Орешарски". Протестът отново започна от центъра на града пред сградата на община Ямбол. Протестиращите носеха плакати с надписи "Вие сте позор, оставка и затвор", „Липсата на еволюция у вас, води до революция у нас", „ Мафията няма цвят" и „Оставка". Част от протестиращите се загърнаха с българския трибагреник. И тази вечер недоволните от правителството преминаха по централните улици на града. Протестите в Ямбол преминаха без напрежение.
Източник: Дарик

Вече е активен и сайт, който цели да преброи искащите оставката на правителството и нови избори noviizbori2013.com. На сайта може да се гласува и с искане за граждански контрол на всяко следващо управление. 

Станете почитател на Класа