Продължават спасителните операции по изваждане на миньорите

Вече близо 24 часа продължава спасителната операция по изваждането на миньорите Николай Михайлов и Иван Лазаров след инцидента вчера в мина "Ораново", при който се срути голямо количество скална маса в минната галерия.

Официално беше потвърдено, че двамата загинали миньори са Христо Младенов и Асен Стойнев. По-рано се появи информация, че е открит мъртъв и трети миньор - Николай Михайлов, след като управителят на рудника Валери Манов позвъни на съпругата на Михайлов и й изказа своите съболезнования.

По-късно това бе опровергано от министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев и социалния министър Хасан Адемов, които дойдоха в мина „Ораново". Те подчертаха, че са открити телата само на двама от миньорите.

Операцията е продължила цяла нощ. Екипите работят на смени. Спасителните действия се извършват на ръка, пръстта се изнася с кофи, тъй като няма възможност да се вкара техника. Спасителните действия няма да спрат докато не се открият останалите миньори, заяви комисар Георги Костов, директор на ОД МВР Благоевград, цитиран от БНР.
news.bg

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев заяви, че случаят в мина "Ораново" няма да остане без последствия. Виновни има и те ще бъдат открити, подчерта той. След като приключат всички действия на спасителните екипи и на експертите ще бъде изяснено всъщност какво се е случило на 160 метра под земята.

Стойнев отново изтъкна лошите условия на труд в мината и посочи, че тя не е ремонтирана от години. Припомняме, вчера стана ясно, че на мината са съставени актове за 9 нарушения и множество предписания.

Не можем да сме изправени пред избора - живот или прехрана, посочи той в ефира на БНТ по повод евентуален риск мината да бъде затворена, ако се окаже, че има прекалено много нарушения.

В рудника не е имало спасителен екип, разчитало се е на спасителен екип от мината в Бобовдол, която е на около 50 километра разстояние. Според Румяна Михайлова - директор на Главната инспекция по труда, трябва да се създаде спасителна група, за да се предотвратят подобни инциденти в бъдеще.

Изпълнителният директор на мина "Ораново" Валери Манов обясни вчера, че няма допусната грешка. Според него всичко е станало случайно, без да е извършвано някакво движение в момента на инцидента.

След инцидента в реанимацията на Благоевградската болница беше откаран 29-годишният Бойко Ружински, шлосер в мината. Той е помагал за изваждането на миньорите при срутването. Според директора на болницата д-р Красимир Михайлов, състоянието му е относително стабилно.

Станете почитател на Класа