Син издаде баща убиец след сън - бившият шеф в "Химко" гръмнал и насякъл кумеца си

Знакови убийства. Мафиотски войни. Опустошителни природни бедствия. Зловещи семейни драми. Кървави катастрофи. Обири като на кино. Какво е продължението на най-разтърсващите и заплетени истории, които цяла България помни? Развръзката - само с новата поредица на "Стандарт" - "Студени досиета".9 месеца бивш шеф в "Химко", затрил кумеца си заради дълг от 3 бона, разиграва ченгетата. 56-годишният Велко Петров пуска фалшиви следи на разследващите след изчезването на хасковлията Стоян Стоянов. Велко праща полицията за "зелен хайвер", лъжейки ги, че рекетьори са погнали кумеца му. Първо твърдял, че мутри са го преследвали за дългове. После натопил и шефа на охранителната фирма, в която работел Стоян - Димитър Спасов, че му отпуснал заем срещу безбожна лихва и после го заплашвал. В същото време Велко нонстоп звънял на вдовицата на Стоянов, уж да й дава кураж и пращал подаръци на момчето му, който му е кръщелник. След 9 месеца "театър" обаче двойната игра разкрил сина на Велко - Стоян, измъчван дори насън от гузната си съвест.

"Не мога да мълча повече, това ми тежи като воденичен камък", заявил пред разследващите от СДВР 23-годишният Стоян Петров. 9 месеца след убийството го измъчвали кошмари - и насън, и наяве. Момчето било на успокоителни. Но убитият кумец на баща му го преследвал и в сънищата му. Затова Стоян проговорил. Разкрил как заедно с баща си Велко нарязали трупа на мъжа след убийството, как след това го сложили в чувал и го заровили в двора на семейната вила в ихтиманското село Борика. Разплитането на случая, по който дотогава ченгетата безуспешно разпитвали навред, включително и самия убиец Велко Петров. Накрая кумът убиец си признал всичко.

Велко и жертвата - 33-годишният охранител, бивш шампион по борба в тежка категория, били съседи в столичния кв. "Редута". Двамата
били приятели повече от 10 г. Хасковлията Стоян завършил спортната школа на ЦСКА, решил да остане в столицата. Покрай търсенето на хубаво жилище попаднал на Велко, който живеел в съседния имот. Велко му помогнал да го наеме, да пренесе багажа. Семействата на двамата се сприятелили. Якият борец, който тежал около 120 кг, бил добряк и много благодарен на непознатия софиянец. Оженил се, а Велко и жена му станали кумове на младото семейство. Когато се родил синът на Стоян през 2005 г., Петров станал кръстник на детето.

Малко преди 8 март 2012 г. Велко отишъл при кумеца си и му поискал 3000 лв. назаем. Потвърдили го и шефовете от охранителната фирма, с която Стоян споделял всичко. Те познавали Велко като един от шефовете на "Химко"-Враца и знаели, че е
завлякъл не един и двама с пари.

Шефът на Стоян го предупредил да не му дава 3-те хиляди, защото няма да ги види обратно. Мъжът обаче отвърнал, че с Велко си имат уважението. "Не знам какви ги е вършил преди, но мен няма да ме завлече", уверено бил той.

През лятото никой не обелил дума за борча, Стоян прец цялото време бил в провинцията. На 10 септември Велко се обадил и казал: "Дай да си оправим дълга". Стоян само дето не хукнал веднага да вземе парите, но бил извън София. С тях щял да направи голям банкет, дори щял да купи прасе и да почерпи, понеже синът му и кръщелник на Велко трябвало да е първокласник. Стоян и Димитър Спасов се върнали в столицата на 13 септември 2012 г., а на следващия ден Стоянов отишъл по обяд да си вземе парите. Оттогава следите му се губят. Чак 9 месеца по-късно Велко разказал пред полицаите как го екзекутирал от упор в тила, докато двамата пиели по ракия. Стоян стоял на дивана в дома на Велко. След това бившият шеф на "Химко" извикал сина си Стоян - отрязали едната ръка,
нарязали както могли трупа, за да го съберат в чували. После го закарали в двора на вилата в Борика и го заровили там. Разследващите изровили трупа едва на 21 юни 2013 г. - 9 месеца след изчезването на Стоян. Мястото показал самият убиец Велко. "Стоян го затри добрината му, цели 12 г. така и не разбра кой е Велко - комбинатор, който се мислеше за по-умен от другите", вайкат се близките на мъжа.

Запознати разкриват, че Велко бил голям мошеник. Съпругата му била деловодител в съдебната система, но това било достатъчно Петров да парадира, че познава знакови лица - бившия главен прокурор Иван Татарчев, бизнесмена Христо Ковачки, лобистът на Темида Красьо Черния. Познатите му дори мислели, че е човек на Брендо. Причината - през Петров получил с нотариален акт отстъпено право на строеж в парцел в столичния кв. "Редута". Там трябвало да се вдигне жилищна сграда срещу обезщетение за собствениците на терен на ул. "Велчо Атанасов" 8. Месец по-късно Петров продал правото на строеж на баджанака на Брендо - Константин Дишлиев, тогава управител на финансова къща "Прайвът Файнънс Юниън". Според нотариалния акт в сградата имало 14 апартамента с мазета, офис с площ от 340 кв.м и 6 гаража. Петров и Дишлиев сключили договор за лизинг от 113 000 евро, като Петров получил строителния обект за 6 месеца. Той започнал да строи и да довършва блока до груб строеж с приет Акт 14. След смъртта на Дишлиев през 2005 г. Петров започнал да съди дружеството-правоприемник "АФО", с което да се обяви договора за кредит за нищожен.

По-късно за кратко бил шеф в "Химко"-Враца. Там се забъркал в скандални схеми за източване на завода, почти ликвидирал автопарка.
Помагач в източването на горива му бил друг скандален образ, свързван с братя Галеви - дупничанинът Красимир Любенов. Сред магистртите в Дупница Любенов е печално известен - пише постоянно до митничари, прокурори, полицаи и следователи, в които уж се оплаква от репресии, но в действителност изнудва за пари, твърдят разследващите.

Днес Велко Петров чака възмездие на свобода. 2 месеца след като признава за убийството, е пуснат под "домашен арест". Разследващите се сблъскват с формална пречка - признанието за убийството Велко прави в качеството си на "свидетел", а не на "обвиняем". В момента, в който се оказва "обвиняем", Петров се отрича от самопризнанията си и отрича да е екзекутирал и насякъл Стоян. На свобода е и другия съучастник на Велко, освен сина му Стоян - Людмил Пейчев. Той подписал декларация, че ще разкрие всичко, което знае за Велко Петров, разказват разследващите.

Станете почитател на Класа