Скритото послание на Барак Обама

Президентът Барак Обама може да не го каже в тазседмичната си реч "За състоянието на съюза", но част от скритото му послание ще бъде: моля, гласувайте за демократите на изборите през ноември.

Утре Обама ще застане за шести път пред Камарата на представителите, за да изложи приоритетите си за тази година.

Този път обаче речта му ще е изключително важна, защото ще създаде основа, на базата на която тази година демократите да могат водят предизборна кампания. А самият Обама иска да подобри позициите си след полемиката в края на миналата година за трудното начало в прилагането на знаковия му закон за здравеопазване, както и шума около "затварянето" на правителството.

Обама се възползва от неравенството на доходите в Америка, за да го направи основната тема на посланието си "За състоянието на съюза", чийто проект бе завършен този уикенд.

Президентът ще поиска от Конгреса да повиши минималната заплата и ще призове да се вземат мерки за увеличаване на заетостта сред хората, които са най-ниско в икономическата стълбица в момент, когато фондовата борса отбелязва силно покачване на котировките, но цялостното увеличение на работните места е недостатъчно.

Белият дом гледа на повишаването на доходите като на важен начин да се подпомогне средната класа, повече американци да се измъкнат от бедността и да заживеят по-добре.

Скритото послание, че демократите подкрепят средната класа, трябва да им помогне в момент, когато се готвят за изборите за Конгрес през ноември, които може да се окажат трудни.

"Мисля, че това ще определи бойното поле, на което ще се води нашият дебат, показвайки ясно на американския народ кой е на тяхна страна", каза за Ройтерс конгресменът Стив Израел, председател на Комисията за предизборната кампания на демократите за Конгреса.

"Колкото повече президентът говори за укрепване на средната класа и колкото повече републиканците говорят за защита на определени интереси, толкова по-добре ще сме на бойното поле".

Демократите ще се нуждаят от цялата помощ, която могат да получат. Партията, която контролира Белия дом, обикновено губи места на изборите тази години. Републиканците предприемат силна атака, за да поемат контрола над Сената, да получат повече места и да увеличат мнозинството си в Камарата на представителите.

Ако демократите загубят Сената, способността на Обама да прокарва закони ще намалее значително и ще затвърди статута му на президент, чийто мандата е в края си.

Демократите се надяват да увеличат местата си в двете камари, но имайки предвид рейтинга на държавния глава, който според последното проучване на Ройтерс-Ипсос е около 40 процента, това може да се окаже само перчене. Популярността на президента отразява настроенията в страната и може да изиграе ключова роля на междинните избори, въпреки че на бюлетината няма да е неговото име.

"Очаквам демократите да загубят няколко места", каза Дейвид Йепсън, директор на Института за обществена политика "Пол Саймън" към Университета на Южен Илинойс. "Ще е трудно за тях да спечелят нещо. Не смятам и че ще претърпят някакви сериозни загуби".

Когато произнесе посланието си в речта "За състоянието на съюза", Обама ще се изправи пред дилема, която е обичайна за президентите във втория им мандат. Той ще се опита да насочи вниманието на страната към дневния си ред, преди избирателите да са започнали да гледат към надпреварата за негов приемник през 2016 г.

Това е най-голямата сцена, на която президентът може да говори през годината и речта му ще се следи от милиони.

"Това е един от онези моменти, когато хора включват телевизорите си и наистина искат да чуят какви са приоритетите ти и какви са целите на мандата ти", казва Майк Маккъри, който беше прессекретар на президента Бил Клинтън. "Като се има предвид каква беше 2013 г., това е добър начин да започнат начисто през 2014 г.".

Служители в Белия дом признават, че последствията от "затварянето" на правителството, за което американците основно обвиняваха републиканците, както и проблемите около сайта за здравно осигуряване, са навредили на Обама. Според тях президентът е възстановил позициите си донякъде, но както каза един служител от администрацията: "Имаме да свършим още работа, за да си върнем доверието на хората".

След година, в която много от ключовите му законодателни предложения във вътрешната политика бяха осуетени, като се започне от контрола върху огнестрелното оръжие и се стигне до имиграцията, Обама донякъде смекчи амбициите си.

Той иска законите да се приемат от Конгреса, но при липса на консенсус около някои политически цели, той използва възможностите, които му дава изпълнителната власт.

"Ще оценя себе си в края на мандата до голяма степен по това дали съм започнал процес на възстановяване на средната класа и на пътя към средната класа, а също и обръщане на тенденцията към икономическо разделение на обществото", заяви Обама пред списание "Ню Йоркър".

Републиканците ще слушат речта на Обама, за да определят дали президентът е склонен да действа в тяхна посока, като например даде разрешение за петролопровода Кийстоун Екс Ел от Канада към Тексас.

"Ако искат това да е годината на действието, ако те наистина искат да работят с Конгреса, има начини да го направят. Надявам се да не са се отказали съвсем от това", каза Брендан Бък, говорител на председателя на Камарата на представителите Джон Бейнър.

Още по темата: Стратегия за заобикаляне на разделения Конгрес

В редовната си годишна реч "За състоянието на Съюза" президентът на САЩ Барак Обама ще представи едностранни мерки за стимулиране на възстановяването на икономиката и намаляване на неравенствата, като най-вероятно ще се откаже от смелата законодателна програма, която изложи миналата година, и ще насочи усилията си върху това, което може да направи сам, със собствените си правомощия, информират Франс прес и Асошиейтед прес.

Той ще представи стратегия за заобикаляне на разделения Конгрес и за увеличаване на състоянието на средната класа, допълва Ройтерс. Представители на Белия дом уточниха, че Обама ще обяви нови мерки за пенсионното осигуряване и професионалното обучение, за да помогне на средната класа да увеличи икономическите си възможности.

Дан Пфайфър, който е старши съветник на Обама, отбеляза, че президентът ще търси максимално много възможности да работи с Конгреса по двупартиен начин. Когато обаче работата и средствата за преживяване на американците зависят от това да бъде направено нещо, той няма да чака Конгреса, допълни Пфайфър в електронно писмо до симпатизантите на президента, в което се очертават темите на речта.

Обама има още три години на президентския пост и на практика ограничи засега амбициите си за големи законодателни действия. Очаква се той отново да отправи призив за повишаване на минималната заплата и за действие по отдавна блокираната реформа на имиграционните закони, която е спъвана от републиканците. Президентът ще призове Конгреса да приеме закона за увеличаване на минималната заплата на новите федерални служители до 10,10 долара на час вместо досегашните 7,25 долара, уточняват АФП и Ройтерс. Държавният глава ще засегне своята знакова здравната реформа, четири месеца след катастрофалното й начало.

Речта, която е шеста поредна за Обама, трябва да представи мерки за преодоляване на неравенството в доходите, в момент когато представителите на средната класа все още са в затруднено положение, докато по-богатите просперират в условията на неравномерно икономическо възстановяване. С тона си Обама вероятно ще се опита да признае дълбокото партийно разделение в страната. Същевременно той ще акцентира върху икономическата тематика, която партията му се надява да спомогне за победа на частичните избори за Конгрес през ноември, допълва Асошиейтед прес.

Президентът ще настоява за икономическа справедливост и повече възможности - принципи, които според демократите ще намерят широк отклик сред американските гласоподаватели. С намаляването на популярността си обаче Обама може да не успее да помогне особено много на демократите, които ще се борят да запазят мнозинството в Сената. Шансовете демократите да си върнат контрола в Камарата на представителите са малки.
БТА

Станете почитател на Класа