Франсоа Оланд започва нов етап от президентския си мандат като "ерген"

Франсоа Оланд навлиза вече като "ерген" в нов етап от президентството си, след като в събота скъса официално с партньорката си Валери Трирвильор, две седмици след разкриването на връзката му с актриса.

Макар че медийната буря, вдигната от този водевил на най-високо равнище, вчера още не беше утихнала вчера и имаше въпроси за състоянието на Трирвильор, повечето от французите изглежда искаха да обърнат нова страница.

"Това си е неговият живот, да прави каквото си иска", "тази тема е доста второстепенна", "надявам се, че ще се занимава малко повече с Франция, отколкото с личния си живот, защото има работа за вършене": такива бяха някои от реакциите на парижани, интервюирани от видео службата на АФП, които отразяват общия тон на реакциите, събрани от други медии.

Мнозинството французи (54 на сто) не искат впрочем да се дават нито специална роля, нито официален статут, нито държавни средства на съпругата или приятелката на президента, показва проучване на общественото мнение, направено от БВА за "Паризиен".

Френският президент, който започва официално посещение в Турция днес и ще посети САЩ на 11 февруари по покана на президента Барак Обама, сам взе решение да сложи край на връзката си с жената, която го придружаваше в борбата му да стигне до властта и през първите му месеци в Елисейския дворец.

Той съобщи решението по случая, който продължава да смята за част от "личния си живот", в телефонен разговор с ръководителя на политическата служба на АФП в събота вечерта.

"Съобщавам, че сложих край на съвместния си живот с Валери Трирвильор", заяви лаконично Франсоа Оланд.

"Това решение беше необходимо", за да се избегне неяснотата, коментира вчера сутринта министърът на труда Мишел Сапен, приятел и близък на президента.

Дискретно поведение

В изявление за американското списание "Тайм", направено преди да обявя, че се разделя с Трирвильор, Оланд потвърди убеждението си, че "всеки, президент или не, има право на личен живот".

Валери Трирвильор, която също се държи дискретно, наруши мълчанието си късно вечерта в събота. "Изказвам цялата си признателност към изключителния екип на Елисейския дворец. Никога няма да забравя неговата преданост и емоционалност в момента на раздялата", заяви тя в акаунта си в Туитър.

Бившата "първа дама" отлетя вчера за Мумбай с полет на "Ер Франс", за да подкрепи неправителствената организация "Действие срещу глада". Предвидената отдавна хуманитарна визита се финансира от фирми, партньори на организацията, а не от Елисейския дворец. Като мярка за сигурност обаче, тя ще бъде придружена от телохранител.

Трирвильор "се чувства по-добре", заявиха вчера от обкръжението й за АФП. Тя беше хоспитализирана в продължение на седмица след разкриването на тайната връзка на Франсоа Оланд, след което се оттегли далеч от медийния натиск, в президентската резиденция Лантерн близо до Версай.

Тя остава "в добри отношения с президента", с когото е обядвала в четвъртък, каза същият източник. Валери Трирвильор, разведена и майка на три деца, която държеше да продължи работата си като журналист, за да гарантира финансовата си независимост (тя води литературна хроника в седмичника "Мач"), ще запази правото да използва апартамента, в който двойката е живяла под наем, според "Журнал дю диманш".

Франсоа Оланд няма да бъде единственият необвързан държавен или правителствен ръководител: от белгиеца Елио ди Рупо (първият правителствен ръководител, признал хомосексуалността си), до алжирския президент Абделазиз Бутефлика и боливиеца Ево Моралес много хора стигат до отговорни постове като "ергени". Други, като президентите Владимир Путин (Русия), Мишел Бачелет (Чили) или Дилма Русеф (Бразилия) са разведени и не са се женили отново.

Президентът, чийто рейтинг беше вече достигнал най-ниското си равнище преди този случай, се надява сега да посвети цялото си внимание на въвеждането на реформите, които обяви на 14 януари, с цел да рестартира отново френската икономика. Което далеч не е постигнато. В навечерието на обявяването на данните за безработицата през декември 2013 година, когато Оланд беше обещал да обърне тенденцията в безработицата, Мишел Сапен призна, че Франция се ориентира към "ситуация на стабилизация, което само по себе си е важно".

БТА

Станете почитател на Класа