Безплатна питейна вода променя град Мексико

"Водата става за пиене." Това звучи необичайно за жителите на град Мексико, които отдавна предпочитат бутилираната вода пред тази от крана, както и за тълпите туристи, които всяка година посещават града и се страхуват от "Отмъщението на Монтесума" (тоест диария - бел. прев.). Но неотдавна градският съвет на мексиканската столица прие закон, който ще задължи всички ресторанти да инсталират филтри, така че да могат да предлагат на клиентите си безплатно питейна вода, която да не предизвиква стомашни проблеми и други неразположения.

"Трябва да изградим култура на потреблението на вода", казва д-р Хосе Армандо Ауед, отговарящ за здравеопазването в градската управа. "Трябва да приемем нашата вода", добавя той.

Но донякъде именно лошото качество на водата е причина Мексико да е най-големият потребител на бутилирана вода (още по-лошо - на газирана) с около 43 галона (163 литра) на човек годишно. Имайки предвид обаче и епидемичното затлъстяване на населението в национален мащаб, здравните органи на столицата Мексико решиха да подкрепят инициативата за водата.

Градската управа съобщи, че 65 000 ресторанта ще разполагат с шест месеца да инсталират филтри, след като законът бъде подписан по-късно този месец. Здравните инспектори ще правят периодични проверки и ще налагат на нарушителите глоби с равностойност от 125 до 630 щатски долара. Законът не важи за хилядите сергии с храни по улиците на град Мексико.

Някои ресторанти вече имат филтри. Но когато бизнес консултантът Хосе Франк и двама негови колеги неотдавна са яли такос в ресторанта "Ненаситният Юкатан" в туристическия район "Сона Роса", те пили бутилирана вода. "Страх ме да пия водата, каквото и да казват. Не се чувствам сигурен. Предпочитам бутилираната", казва Франк.

Разпространеното недоверие към водата от водопровода не е лишено от основания. Много силното земетресение от 1985 г. разруши водопровода и канализацията и увеличи заболяванията, предавани чрез вода. Официални представители смятат, че разпространяването на холера през 90-те се дължи на водопроводната мрежа.

Туристите все още треперят да не получат диария от микробите в необработена вода. Това явление има толкова лоша слава, че проблемът с мръсната вода влезе дори във филма "Сексът и градът" - Шарлот пострада, след като случайно си отваря устата, докато взема душ в мексикански курорт.

Здравният министър на столицата Мексико казва, че 95 на сто от питейната вода в столицата е чиста, което е установено чрез всекидневни проверки за съдържанието на хлор в различни пречиствателни станции. Експертите обаче отбелязват, че водата наистина излиза годна за пиене от пречиствателните станции, но после тече по стари тръби под земята и минава през мръсни резервоари по покривите на сградите, преди да стигне до потребителя.

Мексиканците консумират годишно по 69 галона (260 литра) бутилирана вода на глава от населението, главно в петгалонови (20-литрови) бутилки, които се доставят с камиони до ресторантите и домакинствата. Съответното количество в САЩ е 31 галона (116 литра), казва Хосе Мартинес-Роблес, консултант на базираната в Ню Йорк корпорация "Бевъридж маркетинг".

Това не е евтино. Големите бутилки може да струват повече от два долара в страна, където минималната дневна надница е пет долара. Еднолитрова бутилка с вода струва от 50 цента до един долар.

Големи фирми като френската "Данон", като "Кока-Кола" и "ПепсиКо"установяват, че бутилираната вода е най-бързо разширяващият се сегмент в техния бизнес.

Мартинес-Роблес е изчислил, че пазарът на бутилирана вода в Мексико е достигнал през 2012 г. обем от 5 милиарда долара и смята, че ще е трудно да бъдат накарани мексиканците да променят навиците си и да започнат да се доверяват на водата, която тече от крана, дори да е филтрирана.

"Това е огромен пазар", казва той. "Нямаме доверие на системата ни за водоснабдяване. Бих казал, че това е по-скоро въпрос на култура, а не на хигиена", добавя.

Голямото потребление на бутилирана вода обаче не води автоматично до по-здравословен начин на живот. Според доклад на ООН седем от десет мексиканци са с наднормено тегло, а страната е надминала САЩ по равнище на затлъстяване, главно вследствие на употребата на мазни храни и подсладени газирани напитки.

Депутатът Хорхе Гавино е на мнение, че изискването към ресторантите да предлагат безплатна вода от крана ще помогне на мексиканците да отслабнат, като същевременно спестят пари. Но президентът на мексиканската ресторантьорска камара Мануел Гутиерес твърди, че въвеждането на глоби е погрешно. "В почти всеки ресторант, ако помолиш за чаша или кана с вода, ще ти я донесат. Не приемаме обаче, че това трябва да стане задължение, което ще води до санкции, ако не даваш водата безплатно", казва Гутиерес. "Повечето от клиентите предпочитат бутилираната вода. Те ще продължават да се опасяват", добавя той.

Луис Нахар от ресторанта "Лас Маргаритас" казва, че поставянето на филтър с ултравиолетови лъчи, който клиентите виждат зад бара, е променил техните навици и вече повече хора искат кани с вода. "Поставихме го тук, за да може всеки да види, че водата е филтрирана и чиста", казва той.

БТА

Станете почитател на Класа