Въстанието в Украйна - на живо в световната мрежа

Образът на екрана понякога е размит и трепти, но се вижда как прехвърчат коктейли "Молотов" и как спецполицаи атакуват демонстрантите. В Украйна бунтът се заснема със смартфони и кадрите се разпространяват онлайн чрез интернета.

Откакто започна протестът, мрежовите телевизии процъфтяват и предлагат многочасови директни програми. Сложили слушалки с микрофони, водещите внасят оживление чрез включвания от импровизирани студиа.

Директно се предават най-вече протестните прояви, както правеше през 2004 г. опозиционният "Пети канал" - първата телевизия, излъчила моменти от Оранжевата революция, която издигна на власт прозападни сили.

По ирония на съдбата "Пети канал", все още много активен, често препредава сега в ефир видеопотока от стрийминга на мрежови телевизии като "Еспресо Ти Ви".

С развитието на протеста се променя и съдържанието на тези канали. Преди два месеца те показваха главно тълпите, събрани на площад "Независимост" в спокойна атмосфера; сега обаче ритъма определят атаките на спецполицаи срещу барикадите, поредният щурм на обществена сграда или министерство в Киев, превземането на някоя областна управа в провинцията.

Разпространението на тези кадри осигури на протеста публичност - твърде важния международен отзвук, спечели за него и привърженици в провинцията.

На всеки демонстрант, който хвърли коктейл "Молотов" или се строполи под ударите на полицейски палки, се падат по неколцина заснемащи тази сцена с мобилните си телефони.

"Технологията е достъпна за демонстрантите, съответно те я разпространяват и в други региони", обяснява Олга Онуч - изследовател от коледжа "Нъфилд" в Оксфордския университет, която проучва използването на световната мрежа.

"Така зрителят се изживява като участник в събитията, има достъп до зоната на демонстрациите денонощно, ден след ден", добавя тя.

Медалът има и обратна страна - интернетът и социалните мрежи стават източник на слухове, отбелязва Онуч.

Тя дава пример със снимка, обиколила социалните мрежи - човек, представен за елитен руски снайперист, стрелял по участници в протеста по време на кръвопролитията, които разтърсиха Киев. Потвърждение за такъв случай няма и до днес.

Проучванията на Олга Онуч показват, че интернетът наистина е пръв източник на информация за демонстрантите. Но включването им в движението се дължи по-скоро на телефонни обаждания и получени есемеси.

Тя не е склонна да надценява и засиленото използване на Туитър, слабо познат в Украйна, покрай демонстрациите: "Неколкостотин хиляди потребители в повече е скромно повишение за една 45-милионна страна".

Властите изглежда бяха приели сериозно тази заплаха и гласуваха строги антипротестни закони срещу оклеветяването в мрежата; във вторник обаче ги отмениха.

При все това "те не успяха да блокират интернета, както бе сторено в Египет и в Турция" по време на вълненията през последните години, подчертава Онуч.

Според публикувани тази седмица данни от анкета на центъра "ТНС - Украйна", 83,7 на сто от участниците научават за демонстрациите от интернета: доста повече от хората, черпещи информация от телевизията, радиото, дори от свои близки.

"С идването на политическата криза се засили използването на интернет, особено на новинарските сайтове", изтъква Иван Матейко от "ТНС - Украйна".

Сайтът Украинска правда, чиято журналистка бе пребита през декември, е в първите редици на протеста. Той съобщи, че през последните седмици е имал десеторно повече посетители, препратени чрез линк от Фейсбук или Туитър.

Благодарение на социалните мрежи гласът на движението бе чут далеч отвъд пределите на Украйна. Тази седмица един хаштаг (ключова дума), свързан с Украйна - #digitalmaidan, за пръв път влезе в класацията на най-често използваните в Туитър. Разпространяваха го хора от украинската диаспора в цял свят.

Във вторник вечерта той бе използван и от френския премиер Жан-Марк Еро - чрез акаунта си в Туитър той изрази на украински пожелание "да бъдат чути демократичните стремежи на украинския народ".

БТА

Станете почитател на Класа