Нов филм за мистерията около смъртта на Цар Борис III

Филм за мистерията около смъртта на Цар Борис ІІІ подготвя TV7 по случай 120 години от рождението на монарха. Журналистът Николай Чадаров е събрал десетки разкази в опита си да намери истината. Различни мнения и версии за смъртта на Царя взривиха телефоните. Цар Борис III остава в паметта на народа като Царя-Обединител заради връщането на българските земи в Северна Добруджа, Вардарска Македония и Беломорска Тракия. Документалният филм разказва как Борис ІІІ поема тежката корона на българския трон в бурни времена, но с годините съумява да изведе Царство България от тежката катастрофа след края на Първата световна война.

"Спомените ми са за един много благ и мил човек, който ние го виждахме или на някое официално събитие или вечерно време, обикновено след работа преди "децата", както ни наричаха - сестра ми и мене, да си легнем", разказва синът му Негово Величeство Симеон II. "Идваше в нашата детска стая, сядаше с нас, рисуваше и ни разправяше приказки," допълва спомена на брат си и Княгиня Мария Луиза.

Една от най-големите загадки в родната ни история остават обстоятелствата около смъртта на монарха. Борис ІІІ умира през Втората световна война, докато се опитва да предпази страната от нова катастрофа. Симеон II си спомня как разбрал, че баща му се е поминал. Адютантът дошъл при него като го нарекъл "Ваше величество", което беше изцяло изненадващо и шокиращо за него, защото разбрал какво се е случило.

Дъщерята на Борис III споделя още, че баща й е умрял за България. "Гледайте другите съседи. Сръбският крал си отиде в Лондон, гръцкият отиде в Южна Африка, албанецът отиде не помня къде, в Египет. Баща ми остана там, за да спаси България."./БЛИЦ

Станете почитател на Класа