Агент под прикритие на Скотланд Ярд злоупотребявал с обекти на наблюдение

Скотланд Ярд - полицейското управление на британската столица, ще изплати 425 000 паунда ($ 680 000) на жена, която преди 25 години е родила син на полицейски служител, който е работил под прикритие и я е следил, съобщава вестник "Гардиън".

Скотланд Ярд постигна извънсъдебно споразумение за изплащане на парите на жената, чието име се пази в тайна. Тя се отказа от иск за обезщетение за морални и психологически вреди. Така полицията не призна вина.

За жената, която "Гардиън" нарича с измисленото име Джаки, е било психологически удар, когато научила истината за бащата на своето дете, макар че това станало чак през 2012 година. Спохождали я мисли за самоубийство и прибегнала до помощта на психиатри.

През 2012 г. "Гардиън" публикува материал за това, че британската полиция в продължение на много години водела наблюдение на радикални политически и социални групировки, внедрявайки в техните редици полицаи под прикритие.

Джаки и полицейският агент Боб Ламберт, представящ се за ляв радикал, се срещнали през 1984 г. Полицаят, представящ се с името Боб Робинсън, следял група за правата на животните и природозащитници, включително активисти на организацията "Грийнпийс".

Между Джаки и Ламберт пламнал роман, а през 1985 г. жената родила бебе. Тя не знаела, че в действителност любовникът й е женен и има две деца. През 1988 г. Ламберт я изостави, като е излъгал, че трябвало да бяга в чужбина, за да се скрие от полицията. В действителност той се връща на работа в полицията. През 90-те години оглавява отдел в Скотланд Ярд, наречен "Специална демонстрационна група" (SDS), който внедрявал агенти в радикални организации. Този отдел съществувал от 1968 до 2008 г., когато е разпуснат.

След пенсионирането ди Ламберт става професор в университета. През 2011 г., група активисти го разпознават и го принуждават публично да признае, че е бивш офицер и е работил за полицията под прикритие.

Критиците сравняват практиката на Скотланд Ярд с методите на тайните служби на ГДР "Щази", които използваха свои "агенти Ромео" – офицери, завързващи любовни връзки с жени, които могат да бъдат източник на информация.

Ръководството на Скотланд Ярд заяви, че на офицерите, внедрени в радикални организации, беше забранено да влиза в интимна връзка с обектите на наблюдение. Въпреки това, според участниците в събитията, такива случаи не са били редки.

Сега още 10 жени, които са имали отношения с полицаи под прикритие, излизат с обвинения срещу Скотланд Ярд.

През май тази година британският министър на вътрешните работи Тереза Мей нареди разследване на дейността на SDS.

Станете почитател на Класа