Бъг засяга всички устройства от Android 8 нагоре

Нов бъг засяга всички устройства с Android 8 и по-нова версия на платформата. Той позволява на хакери да разпространяват вируси до телефоните чрез техните NFC чипове, съобщава онлайн изданието ZDNet.

 

Добрата новина е, че проблемът е отстранен още миналия месец чрез ъпдейт за Android. Лошата новина е, че ъпдейтите обикновено достигат до Android доста бавно. В случая "кръпката" е част от ъпдейта за сигурност на Android за октомври 2019 г.

За щастие, макар и да засяга всички устройства с актуален Android, проблемът не означава масов риск. За да може да се използва от хакерите, то те трябва да са достатъчно близо до телефона на потребителя и той да е с пуснат NFC чип и функцията Android Beam.

При повечето телефони тези функции са активирани по подразбиране. Проблемът може да се реши със спирането на Android Beam, което става от основното меню с настройки на телефона в секцията NFC. Вътре в нея има допълнителни настройки, включително и функцията Android Beam. Тя може да се изключи и да се пуска само, когато е необходима. Така дори и хакер да се доближи до телефона на мишената си (например на опашка в магазин), той няма да може да инсталира вируси в телефона през този метод.

Станете почитател на Класа