Експерт: Хакери караха банкоматите да пускат пари в точно определен час

Разкриването на престъпната група „Карбанак", която успя да източи над 1 милиард долара от 100 трезора по света е станало след сигнал от украинска банка. Това става ясно от интервю на главния експерт по антивирусни програми в „Лаборатория Касперски" Сергей Голованов пред „Телеграф".
Той съобщава ,че в групата има граждани на Русия, Украйна, Китай и няколко европейски страни, но сред тях няма българи. Експертът твърди, че първият сигнал за злоумишлена атака срещу банка е дошъл от Украйна. Една от банките в страната съобщила, че банкоматите й започнали да пускат пари в точно определен час без тяхна намеса.

Същият сигнал последвал и от руска банка. Антивирусните експерти открили, че данните се изпращат от домейн в Китай и така стигнали до компютърния вирус и започнало разследване.

Според Голованов това е първият случай в който банкомат плюе пари, така нареченото „нефизическо въздействие". След това се разбрало, че пострадали са много трезори от Русия, САЩ, Германия и Китай. Той съветва да бъдем много внимателни като поставяме лични данни в социалните мрежи и ако това се налага – да ползваме сложни пароли.

Експертът отказа да даде имената на българските банки, които също са сред пострадалите от хакерските атаки заради провеждащото се в момента международно разследване.

Станете почитател на Класа