Неизвестните около плана за международна помощ за Украйна

Нов фронт за Украйна: конфликтът в източната част на страната продължава, а около мащабния план за финансова помощ, обещана на Киев от международната общност, се появяват сенчески зони, свързани най-вече с дълга на Украйна.

Задушена от 10-месечен кръвопролитен конфликт, Украйна трябва на теория да получи 40 милиарда долара през идните четири години, за да спре зейналата рецесия (-7,5 % през 2014 година) и да може да си поеме малко въздух.

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард, обяви в средата на февруари този обхватен план, в който управляваната от нея институтиця трябва да участва със 17,5 милиарда долара под формата на заеми. Той ще смени предишната програма, която се оказа недостатъчна.

Тогава Лагард обяви на висок глас списъка с другите кредитори: страни донорки, международни институции и най-вече кредиторите на Украйна, призовани да облекчат дълга на страната, отказвайки се от част от дължи;ото или разсрочвайки плащанията. Именно този последен източник на финансиране в голяма степен е най-проблематичният.

Обсъжданията по дълга все още не са започнали в Киев, но облекчаването му, до което би трябвало да се стигне, вече бе посочени в цифри - "с 15 милиарда долара" и бе включено в плана за подпомагане, със съжаление коментира Институтът за международни финанси (IIF), който обединява основните банки на планетата.

"Частният сектор е призован да даде своя принос без никакви консултации. Това не е много приятелски начин да се правят неща от такъв род", с критичен тон заяви неговият главен икономист за нововъзникващите пазарни икономики в Европа, Онджей Шнайдер.

Несигурността около тези дискусии, които по природа са трънливи и сложни, би могла в крайна сметка да повлияе на МВФ и на неговите 188 държави членки. Така Фондът ще трябва да одобри участието си в украинския план най-късно в началото на март без тази голяма хипотетичност да е отпаднала. "Дискусиите в украинското правителство няма да са приключили до този момент", призна говорителят на Фонда Джери Райс.

"Прекомерно бреме"

Тази въпросителна кара някои представители на МВФ да поскърцват със зъби, макар че зелената светлина на институцията (за плана за подпомагане на Украйна - бел. ред.) не поражда никакво съмнение.

"Безпокои ме, че сме изправени пред риска да не получим достатъчно яснота по приноса на другите източници, частни и държавни", посочва Пауло Ногейра Батища, изпълнителен директор на МВФ за Бразилия и други 10 страни. "Това би могло да доведе до заключението, че Фондът ще бъде принуден да поеме прекомерно бреме", допълва той, уточнявайки, че мнението е лично негово.

Ясно е, че МВФ може да се окаже в по-голяма степен сам, отколкото се предполагаше, ако дискусиите по дълга не стигнат до очаквания резултат. Противно на станалото по време на спасяването на Гърция, в което МВФ участваше, европейците не планират мащабна подкрепа за Украйна - тя нито е част от еврозоната, нито е членка на ЕС.

САЩ, които са яростен поддръжник на Киев, обявиха, че проучват въпроса за отпускане на страната на 2 милиарда долара гаранции по заеми, като част от тях все пак трябва да бъде одобрена от Конгреса, който не от най-покорните. Единствено Световната банка даде ясен отговор на призива, обявявайки в средата на февруари, че ще подкрепи Украйна с 2 милиарда долара тази година.

"Истината е, че значителна част от финансовия пакет липсва и това отразява уникалните обстоятелства, при които се водят преговорите по тази програма", коментира Доменико Ломбарди, бивш член на управителния съвет на Фонда, имайки предвид предизвикателството да се намали дълга на тази страна, раздирана от продължителен конфликт. "Теренът е непознат за МВФ", допълва той.

Изправен пред тези въпросителни, МВФ се мобилизира. "Убедени сме, че планът за финансиране от 40 милиарда долара ще бъде осигурен (...) навреме", заяви говорителят Джери Райс, признавайки в същото време, че МВФ ще трябва да се произнесе без да разполага с всичките "детайл". "За нас е важно да се види, че приносът (на отделните кредитори) в глобалния план да върви в правилната посока", отбеляза Райс.

БТА

Станете почитател на Класа