Полша забрани руските „Нощни Вълци“

Полското външно министерство забрани на рокери, свързани с руския президент Владимир Путин да влизат в страната. Рокерите "Нощни вълци" са получили активна подкрепа от президента Путин.
Вълците бяха планирали да влезат през следващата седмица, като част от една разходка из цяла Европа, за да отбележат 70-годишнината от Втората световна война. Полският премиер Ева Копачш назова плана "провокация".
Заместник-председателят на „Нощни Вълци" Феликс Черняковски, заяви че рокерите все още възнамеряват да направят пътуването. "Всичко си остава същото. Започваме утре, както е планирано," каза той пред агенция Интерфакс.
„Нощни Вълци" са обект на санкции от САЩ заради предполагаемото активно участие в Крим и за помощ при наемане на сепаратистки бойци за подкрепяните от Русия бунтовници в източната част на Украйна.
Външното министерство на Русия заяви, че е "възмутенo" от решението на Полша.
Планираното пътуване на „Нощни Вълци" през Полша предизвиква противоречие, защото на тях в Полша гледат като "Hells Angels " на Кремъл.
В деня след новината за пътуването, много полски вестници илюстрираха историята със снимка на руския президент яздещ огромен триколесен Harley-Davidson с клуба в Крим през 2010.
Facebook страница, озаглавена "Не на минаването на руски разбойници през Полша" бързо събра подкрепа от повече от 10 хиляди души.
Създателят на страницата Jarek Podworski, рокер от Краков, каза, че „Нощни вълци" не са любители на мотоциклетите, а престъпници, някои от които са взели участие в боевете в източната част на Украйна. Освен това, добави той, поляците помнят съветската окупация на Полша.
Варшава е силен критик на действията на Москва в Украйна.

Станете почитател на Класа