Германия протестира за отказано влизане на депутат, нарекъл Русия "подстрекател към война"

Германия описа като "неразбираем и неприемлив" отказа на Русия да приеме в страната консервативния депутат и ръководител на Германо-Украйнската парламентарна група , Кар Велман.Членът на Християндемократите на канцлера Ангела Меркел нарече Русия "подстрекател към война" за подпомагане на сепаратистките сили в Украйна, което Москва отрича.
Депутатът заяви, че е прекарал цяла неделя вечер в сектора за транзит на московското летище и отлетял към дома на следващата сутрин, след като е бил информиран, че не му е позволено да влиза в страната до 2019 г. Той каза, че е имал дипломатически паспорт и е планирал да се срещне руски служители и да посети германското посолство.
Германското правителство излезе с протест до руския посланик в Берлин и руското външно министерство.
"От гледна точка на германското правителство отказът на Русия да позволи ... влизане на Велман е неразбираемо и неприемливо", заяви говорител на външното министерство. "Германия очаква отказът да бъде вдигнат."
Руското външно министерство отказа да коментира, като се позова на политиката си да не обсъжда никакви откази за влизане. Федералната служба за миграцията отказа коментар.
Отношенията между Русия и Германия, страни с милиарди долари търговски и енергийни връзки, се намират на по-ниска точка във връзка с конфликта в Украйна и на санкциите, наложени от Запада към Русия.
Миналия месец Русия протестира срещу решението на Германия да се откаже на летището в Берлин влизане на трима членове на мотоциклетен клуб.
През септември миналата година германската съпредседателка на групата на Зелените в Европейския парламент Ребека Хармс, каза че е лишена от правото да влиза Русия. Тя смята, че има таен руски черен списък, който съдържа имената на политици, подкрепили санкциите срещу Москва.

Станете почитател на Класа