10 факта как Путин и САЩ променят геополитиката

Геополитическият анализатор Уилям Енгдал, американски професор, описа в New Eastern Outlook как действията на САЩ с цел да отслабят Русия, не само не постигат целта си, но в някои случаи дори са контрапродуктивни за Вашингтон. Към това се прибавят целенасочените стъпки на руския президент Владимир Путин, който също играе ключова роля в тази геополитическа комбинация.
1. Споразумението между Вашингтон и Саудитска Арабия, за колапс на цената на петрола като бумеранг удари Съединените щати, чиито проекти за шистово извличане на петрол изискват минимална цена на петрола 80 щатски долара за барел. Спадът в цените на по-ниско ниво води до серия от фалити, която заплашват да предизвика финансово цунами в САЩ.
2. Стратегията на война на Вашингтон срещу Русия, започнала с преврата в Украйна през 2013 г. се превърна в пълен провал за геополитиката на Вашингтон, тъй като Русия демонстрира силна и непоколебима позиция, докато САЩ смятаха, че Москва ще коленичи.
3. Владимир Путин разклати основите на световната система, управлявана от долара, от Индия до Бразилия, Куба, Гърция и Турция, предпочели национални валути,вместо зелените пари.
4. Русия и Китай подписаха нови договори в областта на енергетиката, които правят Русия малко зависима от Запада, който заедно с Украйна саботира доставките на руски газ.
5. Путин изненада миналата година Европейския съюз с посещение в Турция, където Русия анулира проекта Южен поток и обяви Турски поток, за пренос на руски газ до гръцката граница.
6. Санкциите на Европейския съюз срещу Русия също се оказаха контрапродуктивни за самите европейски страни, когато Русия отговори със забрана върху вноса на хранителни продукти от ЕС.
7. Резултатът от санкциите на ЕС беше тежък за големите европейски компании като германската Siemens и френската Total и Boeing, който загубиха милиарди долари от договори.
8. Заради санкциите Русия обяви, че производството на основни компоненти за отбраната ще се реализира в рамките на страната.
9. Русия стана член-основател на новата Азиатска банка за инвестиции в инфраструктурата, считана за потенциален конкурент на МВФ, Световната банка и Азиатската банка за развитие.
10. В Москва президентът на Китай Си Дзинпин и Владимир Путин обявиха, че инфраструктурата на жп трасето наричано Пътя на коприната на XXI век ще бъде напълно интегрирано с Икономическия евразийски съюз на Русия, сериозен икономически тласък за Русия, Евразия и Китай, един регион, обхващащ по-голямата част от населението на света.

Станете почитател на Класа