Шампанското получи от ЮНЕСКО статут на световно културно наследство

Индустрията за производството на шампанско е получила статут на световно културно наследство от културната организация на обединените нации ЮНЕСКО.
ЮНЕСКО реши, че лозята и винарските изби, където шампанското се произвежда и предлага са културно значими. Организацията заяви, че индустрията, свързана със шампанското е "много специализирана занаятчийска дейност, която се превърнала в агро-промишлено предприятие." То беше един от 11-те обекта, получили статут на световното наследство от ЮНЕСКО по време на срещата в Германия в събота. Статутът гарантира на обектите специална закрила в бъдеще.
Освен това включването им към списъка, в който вече са Мачу Пикчу в Перу, Тадж Махал в Индия и Великата китайска стена - може да донесе допълнителна финансова помощ и повече туристи. Сред другите обекти, са: Ботаническите градини- Сингапур, крепостта Диарбекир - турция, пещерните жилища Маймад - Иран и лозята на Бургундия - Франция.
Един обект на световното наследство, руините на Палмира в Сирия, бяха завзети от бунтовници на ислямска държава през май, което доведе до критика, че статутът на световното наследство не помага за защитата на културно значимите обекти.

Станете почитател на Класа