Вулканичната "мръсна буря" на Би Би Си "по-мръсна" от очакваното

Би Би Си призна, че екипът му е произвел зрелищните сцени от изригване на вулкан в съчетание с гръмотевична буря за документалната поредица по естествена история, посветена на чилийска Патагония.
Програмата е излъчена в края на септември и е предназначена да покаже "мръсна буря" от вулкана Calbuco в чилийския район на Лос Лагос. Подобно явление било регистрирано в областта и преди. Въпреки това през миналия април, снимачният екип не успял да улови необходимите кадри.

При тези обстоятелства сцената била пресъздадена чрез монтиране на кадри от две различни изригвания, нещо, за което "е трябвало да уведомят" публиката. Операторите използвали кадри на розов облак осветен от слънцето, от който излизат светкавици, които правят шоуто много по-драматично. Те са дело на чилийски фотограф, заснети по време на изригване на друг вулкан - Puyehue-Cordon Caulle, в близост до Calbuco, но преди четири години, когато вулканичната пепел принудила дори да отклонят самолета на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун.

Всички членове на екипа признали, че сцената е манипулирана. Според вестник The Telegraph така може да загубят доверието на зрителите в програми те на ВВС. " Ако се фалшифицира дори една сцена, кой ще ни накара да вярваме на всеки следващ филм, или изобщо на тази програма? пита вестникът.

Станете почитател на Класа