Защо Берлин толкова се разбърза?

Меркел и министрите й решиха: Бундесверът ще се включи в битката срещу терористите от ИД. Защо обаче те толкова много бързат да прокарат това решение през парламента? Темпото им обърква и смущава, смята К. Щрак.

 

Бундесверът навярно е длъжен да участва във военната мисия срещу т. нар. "Ислямска държава". След терористичните атентати в Париж, Франция се възползва от правото си да поиска помощ и подкрепа от останалите държави в ЕС. В подобна ситуация самата Германия също би се възползвала от това. Само че бързината, с която сега германското правителство иска да прокара решението за новата мисия на Бундесвера през парламента, е смущаваща.

Военна сила може да се използва единствено като последно средство за решаването на някой конфликт. Само тогава, когато става дума да се спре непозволено и жестоко насилие и да се проправи пътя към едно мирно бъдеще. По всичко личи, че планираната военна акция срещу терористите от ИД, които сеят смърт и война, служи на тази цел и е оправдана от етична гледна точка.
Солидарността в Европа

Онези политици, които след атентатите в Париж обявяваха, че терорът е насочен срещу всички европейци и че той може да улучи не само Париж, но и Берлин или Виена, навярно вече са предвиждали последиците. В случай на въоръжено нападение над суверенната територия на някоя от държавите в ЕС, останалите държави-членки са длъжни да окажат помощ и подкрепа, в съответствие с член 51 на Хартата на ООН, се казва в Договора на ЕС. В съответствие с това, сега Германия е готова да предостави разузнавателни самолети "Торнадо", една фрегата, която да охранява френски самолетоносач в Средиземно море, както и да помага за военното обучение на иракско-кюрдските сили Пешмерга в Северен Ирак.

Мисията на Бундесвера срещу "Ислямска държава" получава широко политическо одобрение, което надхвърля рамките на управляващата голяма коалиция. Толкова по-смущаваща, че дори и съмнителна е бързината, с която мандатът явно ще бъде прокаран през Бундестага. Решението на кабинета беше взето във вторник (1.12. ), първото четене е само ден по-късно (2.12.), обсъждането му в парламентарните комисии ще стане в четвъртък (3.12 ), а окончателното гласуване в Бундестага е в петък (4.12 ). Почти е сигурно, че редица депутати така и няма да разберат колко точно самолети и войници ще изпрати Германия в битката срещу ИД.

Време за размисъл

При взимането на всевъзможни важни решения, германската политика демонстрира завидна бързина – например в кризата с евродълговете, в приемането на помощи за Гърция, в първите промени на законите за даване на убежище. В един или друг случай може би наистина е нужно да се игнорират предписаните срокове за прием на парламентарни решения. В актуалния обаче скоростното прокарване на решението за Бундесвера прилича повече на незачитане на парламента и обществеността. Още повече, че самолетите "Торнадо" няма да започнат полетите си до края на годината. Защо е тогава цялото това бързане? Решението можеше спокойно да се вземе и през последните две парламентарни седмици преди коледната ваканция. Защо депутатите да нямат повече време за размисъл?

Всеки знае колко трудни са рамковите условия в актуалния конфликт. Всеки знае и колко драматични последици могат да имат военните мисии в чужбина. Да, въоръжените действия винаги са трудно поносими, но понякога наистина е наложително да се възползваме именно от този вид намеса. Толкова по-важно би било германският парламент да имаше достатъчно време за размисъл по това важно решение.
DW

Станете почитател на Класа