Разкриват как делфини "виждат" човека

Изключително изображение, получено от учени след експеримент под вода, разкри как делфините "виждат" водолаз, използвайки ехолокационната си способност.

По време на експеримента, проведен с помощта на британски експерти в делфинариум в Пуерто Авентурас, Мексико, водолазът Джим Макдона се потопил с колан тежести, съобщава Daily Mail.

Специален микрофон улавял ехото от сигналите на делфина, насочени към водолаза, които след това били визуализирани с използването на новата технология CymaScope. Британският физик, Джон Стюарт Рийд, който е ръководител на екипа CymaScope обяснява, че това устройство преобразува звуковите вибрации на водата в образи.

В резултат на експеримента, изследователите получили видео, в което на повърхността на водата може да се види изображение на силует подобен на човека. След като се обработи с компютър, картината става по-ясна и учените заключават, че съответства на силуета на водолаза с голям колан, съвсем като Макдона.

Така изследването показа, че с използването на ехолокация делфините не само са в състояние да видят сенките на обекта, но и контурите на неговата повърхност. "Сега може спокойно да се каже, че делфините могат да използват звуково-образен език, т.е. език на изображения, които те споделят един с друг", казва Джак Касевиц, директор на експеримента.

Станете почитател на Класа