"САЩ трябва да са много нервни от първата база на Китай в Африка“

  • Коментирайки ситуацията в Африка, анализатор Джеймс Пулос твърди, че 2016 може да се превърне в нова "тежест" за САЩ и "спасителен пояс" за Китай.
    В края на 2015 г., Китай договори да открие първата си африканска военноморска база в Джибути, малка африканска държава, в която вече има военни инсталации в САЩ, Франция и Япония. Това решение ще доведе до по-дълбока ангажираност на Пекин в Африка, така че "САЩ трябва да са много нервни", пише анализаторът.
    Според него, двете страни са изправени пред сложна ситуация предвид различните предизвикателства и приоритети на двете сили. Джибути е малка държава, която се откроява със своето стратегическо разположение: между Сомалия и Еритрея и срещу Йемен през Червено море. Нещо повече, тази държава може да се превърне в ново място за инвестиции от Китай. Както казва Пулос, азиатският гигант е намерил в Африка "не само на пазар за парите си, но за работни места и земя, основни елементи на устойчивия икономически растеж."
    Китай напредва в Африка, докато САЩ нямат много успехи. Основните приоритети на САЩ са да се неутрализират и сдържат терористични групи като Ал Шабаб в Сомалия, ИД в Либия и Боко Харам в Нигерия. Въпреки това, тези планове имат "привкус на отчаяние", казва Пулос.
    С други думи, докато Китай започва нещо ново в Джибути, Съединените щати свеждат тази страна само до дейността си в Източна Африка: една точка на несигурна подкрепа в конкурентна среда, обяснява анализаторът.
    Въз основа на всичко това, през 2016 г. Африка може да се превърне в нова "тежест" за САЩ и "спасителен пояс" за Китай, обобщава журналистът.

Станете почитател на Класа