Как е изпирал "El Chapo" милиони долари дневно?

С Гузман "El Chapo" начело, мексиканският картел Синалоа е изпирал 25 милиарда долара годишно преди мексиканското правителство през 2012 г., да приеме законодателство за премахване на изпирането на незаконни приходи, пише ежедневникът El Economista ".
Прането на пари се осъществявало чрез 280 фирми и физически лица, включително и международната банка HSBC. Между 2006 г. и 2010 г. картелът, воден от Хоакин "Ел Chapo" успял да препере най-малко $ 881 милиона през банката, която никога не е била глобена в Мексико.
Един от най-емблематичните случаи е малката банка Пуебла, основана през 1985 г., която приемала от картела пари в брой, прехвърляла ги към клона на Wachovia Bank в Маями, САЩ, където ги изпирали. Най-малко 13 самолета, използвани за трафик на наркотици, са били купени с тези пари.
Пуебла също е свързана с банката HSBC, където не обърнали внимание на нередовностите на сметките, свързани с картела. В действителност, никой не е разследвал сметките, получаващи стотици хиляди долари на ден. Освен това HSBC е открила 60 000 сметки за мексикански клиенти на Кайманови острови, които са били ревизирани по-малко от необходимото.
Когато този факт излезе на бял свят, банката трябваше да плати в САЩ глоби за 1900 милиона щатски долара, докато в Мексико са й били налагани само незначителни административни санкции, пише вестникът.

Станете почитател на Класа