Петролът на САЩ - срещу собствените им интереси

  • Държавната китайска енергийна компания Sinopec, втора по големина след Petro China- е купила първата партида петрол от САЩ, след като се вдигна забраната за износ. Майкъл Мур, изпълнителен директор на Американската асоциация NACCSA, обясни как суровият петрол може да върви срещу интересите на САЩ.

    Управлението на NACCSA счита за малко вероятно Sinopec да реализира пратката на китайския пазар и "по-скоро, ще я изпрати в една от своите рафинерии в Латинска Америка, вероятно във Венецуела, тъй като доставка до Китай не е печеливша, поради високите транспортни разходи."

    Майкъл Мур предположи, че ако Китай реализира петрола на латиноамериканския пазар, може да се превърне в основен играч там, където традиционно са представени интересите на САЩ. "Китай може да си купи много евтини суровини от САЩ, поради кризата в петролната индустрия и да се конкурира с нас в собствения ни заден двор", обяснява той.

    Мур не изключва, че единствената идея на Китай е да натрупва стратегически резерви на евтин петрол в заводите си по света, като резултат от загрижеността за геополитическата обстановка в Близкия изток и вероятността цената на черното злато да възкръсне.

Станете почитател на Класа