Цинизмът на Путин

Путин изказа съболезнования на Бавария заради тежката железопътна катастрофа. Но същият този Путин отрича, че руските бомби убиват цивилни сирийци. Дали сега в Бавария ще проумеят с кого се здрависаха наскоро?

 

 

„Катастрофата с много ранени, а за съжаление и убити хора, предизвиква скръб в Москва", заяви руският президент. Обрат в Кремъл? Може би дори самокритика? Нищо подобно! Путин не говори за неговите въздушни нападения срещу сирийската опозиция, при които загиват и огромен брой цивилни граждани. Не, неговото съчувствие беше породено от железопътната катастрофа в баварския Бад Айблинг. Кремъл дори предложи техническа помощ - с явното намерение да демонстрира колко близки се чувстват руснаците и баварците, особено на правителствено равнище.


На фона на руската война в Сирия изявленията на Путин звучат направо цинично. Там руските бомби проправят пътя на диктатора Асад към Алепо, а това тласка хиляди сирийци да бягат към границата с Турция. По този начин Путин подкопава и усилията на Меркел за разрешаване на бежанската криза. Кремъл, естествено, твърди, че не разполага с „достоверни доказателства" за цивилни жертви в резултат от руските въздушни нападения. Нима баварският министър-председател Хорст Зеехофер, който наскоро посети Путин в Москва, се нуждае от още доказателства, за да проумее на кого прави реверанси?

 

 

Бертолд Колер, „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг"

www.faz.net

Всички права запазени. Frankfurter Allgemeine Zeitung, Frankfurt am Main

Станете почитател на Класа