Лавров: "Има информация за подновени тайни контакти на ИД с турските власти"

Турция и джихадистката Ислямска държава провеждат тайни преговори и обсъждат нови възможности за контрабанда, заяви в интервю руският външен министър Сергей Лавров.

"Има информация, че ИД продължава да поддържа тайни контакти с турските власти. Те обсъждат варианти на политики при сегашните обстоятелства, когато атаките на руските ВВС значително ограничават възможностите на традиционните пътища за контрабанда", заяви руският външен министър.

"Ние сме много загрижени от съобщенията, че турците планират или дори, може би, вече са започнали да завземат част от сирийската територия под предлог за създаване там на лагер за сирийски бежанци, без да им позволяват да преминат границата с Турция където, според тях, лагерите са пълни ", заяви руският министър.

"Турция продължава да обсъжда с НАТО създаването на зона за сигурност в свободната от ИД сирийска територия ", заяви Лавров в интервюто.

"Ние всички разбираме, че това е област на границата между двата кюрдски анклава, свърването на които Турция смята за абсолютно неприемливо, тъй като това ще отнеме на Турция възможността за вкарване на бунтовници в Сирия и получаване на контрабанда", каза той.


Станете почитател на Класа