Какво ще прави Меркел без Давутоглу?

На срещата на върха в Брюксел Меркел искаше да агитира за турско-европейско решение на бежанския проблем. Но заради атентата в Анкара турският премиер Давутоглу отмени участието си в срещата. Какво ще прави Меркел сега?

 

 

 

 

Трудна среща на върха се очертава за Ангела Меркел. Атентатът в Анкара забули в неяснота перспективите за турско-европейско решение на проблема с бежанците.

 

Меркел разчита изцяло на Турция

 

Турският премиер Давутоглу отмени пътуването си до Брюксел, което е разбираемо след кръвопролитието в столицата. Без него обаче Меркел трудно ще убеди своите противници, че има добро решение на проблема - просто защото това решение зависи тъкмо от Турция. Та нали именно от Турция се очаква да спре бежанците, още преди да са достигнали гръцките брегове. В този смисъл Ангела Меркел разчита изцяло на Турция.


В Брюксел Давутоглу щеше да послужи като важен аргумент. В негово отсъствие обаче няма как да се демонстрира, че Турция има сериозни намерения за сътрудничество с ЕС. Тъй че настроението в Евросъюза вероятно ще продължи да се влошава. Ако европейците искат да включат Турция в борбата срещу трафикантите на хора, трябва да я обявят за сигурна трета страна. Гърция вече го оповести, но може да промени решението си предвид на нестабилното положение в самата Турция. Ако Турция обаче не бъде обявена за сигурна трета страна, там не могат да бъдат връщани бежанци, които са се добрали от нейна територия до някой гръцки остров или пък са били задържани от силите на "Фронтекс" някъде в морето. А главният план на Ангела Меркел, за който тя ще агитира в Брюксел, се състои именно в това.

 

Пропускливите граници на Турция

 

Независимо от всички свои собствени интереси в рамките на кризата с бежанците, днес ЕС трябва да демонстрира истинска солидарност с Турция. Защото когато става дума за борба срещу тероризма, всички сме в една лодка. Самата Турция обаче трябва сериозно да обмисли как да подсигури границите си със Сирия и с Ирак. Защото тъкмо през тези пропускливи граници минава снабдяването за терористите - и в двете посоки. Вярно, че по тези граници вече се взимат някакви мерки, но засега те не са достатъчни.

 

Често пъти граничарите спират хора в нужда, докато други успяват да прекосят границите - включително и терористи. В двете посоки. Да подсигуриш истински тези граници означава едно: да правиш съществена разлика между хората, които се борят за оцеляването си, и онези, които идват със съвсем различни намерения.

 

DW

Станете почитател на Класа