САЩ изпратиха в Южнокитайско море група военноморски кораби

  • ВМС на САЩ изпратиха в спорните води в Южнокитайско море щурмова група кораби, съставена от самолетоносача с ядрен двигател Джон К. Стенис, крайцерите Антиетам и Mobile Bay, ракетните разрушители Chung Hoon и Стокдейл и флагманът на 7-ми флот на САЩ, кораба Blue Ridge, съобщава "Navy Times.

    Майор Клей Дос заяви, че разполагането на шест кораба в района не представлява заплаха за стабилността в региона: "Нашите кораби и самолети, от десетилетия оперират рутинно в целия западен Тих океан, включително и в моретата на Южен Китай ", каза той.

    Въпреки това, експертите твърдят, че изпращането на групата на самолетоносача към Южнокитайско море е ясен сигнал към Пекин. "Ясно е, че ВМС показва, че има право да се движи свободно в региона", каза ДжериХендрикс, пенсиониран капитан от флота на САЩ .
  • "Америка е истинският промотер на милитаризацията на водите на Южнокитайско море," каза от своя страна говорителят на Министерство на отбраната на Китай, Ву Цян, цитиран от Ройтерс. Той заяви, че е "наистина е необходимо изграждането на военни бази на острови и рифове в района и Китай има законното право да разположи инсталации за отбрана в собствената си територия."

Станете почитател на Класа