Петте най-скъпи военни операции от 1950 г. насам

  • Тази седмица руският президент Владимир Путин обяви, че руската операция в Сирия струва на страната около 464 милиона долара. За да се разбере колко е това -много или малко - РИА Новости изготви списък на най-скъпите военни кампании през XX и XXI век (без да се вземат под внимание двете световни войни). Според този списък, водещата страна по броя на операциите, извършени извън нейната територия, са САЩ.

    5. Операцията на НАТО в Югославия: 43 милиарда
    Войната в Косово приключи със 78-дневна военна кампания на НАТО, наречена "Операция Съюзна сила" (Operation Allied Force), в която авиацията на съюзниците атакува военни инсталации и гражданска инфраструктура на територията на Федерална република Югославия. Според оценките на Би Би Си и военни експерти, тези атаки са стрували на НАТО около 43 000 млн.

  • 4. Войната в Залива: 102 милиарда
    Войната в Залива през 1990-1991 срещу Ирак, в отговор на неговото нахлуване в Кувейт, е един от най-бързите конфликти в историята на САЩ. Военната операция на коалицията многонационални сили, водени от САЩ под името "Пустинна буря" (Desert Strike) е продължила 42 дни и завършва с освобождението на Кувейт, изгонването на иракските войски от тази страна и струва на Вашингтон около 102 000 милиона долара.

    3. Корейската война: 341 милиарда
    На 25 юни 1950, севернокорейски войски започнаха настъпление срещу Южна Корея. Същия ден Съветът за сигурност на ООН прие резолюция, предложена от САЩ, за военна помощ на Сеул. По този начин, към полуострова тръгват войски на ООН, състоящи се предимно от американски войници. Конфликтът приключи през 1953 г., със споразумение за прекратяване на огъня, но без подписване на мирен договор между Пхенян и Сеул. Корейската война струва на Вашингтон около 341 000 милиона долара.

  • 2. Виетнамската война: 738 милиарда
    През 1965 г., партизани на Северен Виетнам нападат военните съоръжения на САЩ в Плейку и Вашингтон започна операция Rolling Thunder. Във Виетнамската война, продължила осем години, САЩ похарчи около $ 738 000 милиона.

  • 1. Войната срещу тероризма (Ирак и Афганистан): от 1 до 6 трилиона
    След атентатите от 11 септември, 2001 г., президентът на САЩ Джордж У. Буш обявява война срещу тероризма: Operation Enduring Freedom (операция Трайна свобода), предвидена за извършване в Афганистан , Ирак, Пакистан, Сомалия, Йемен, Индонезия и Филипините. През 2010 г. Конгресът на САЩ каза, че разходите за тази кампания са били 1.147 трилиона долара, без да се вземат разходите за лечение и рехабилитация на военни, обезщетения и други. От Harvard University пък оценяват участието на САЩ в конфликтите в Ирак и Афганистан на 4 до 6 трилиона долара.

Станете почитател на Класа