Как са родени имената на световните валути

Вестник The Independent публикува извлечение от Оксфордския речник, посветено на произхода на името на валутите, използвани в света.

Долар
Доларът е една от най-често срещаните валути в света, която се използва в САЩ, Австралия, Канада, Нова Зеландия, Сингапур и други държави. Преди да приеме еврото, Словения също имаше толар. Самата дума „долар“ идва от Талер на немски език, монета, която циркулира в цяла Европа в продължение на векове и която носи името си от долината Joachimsthal, сега в Чешката република. Там е мястото, където се добива среброто за изсичанинето на монетите.

Песо
В този случай името на монетата е ясно: песо означава "тегло" и е кръстено под влияние на испанската песета. Днес е валутата на Аржентина, Чили, Колумбия, Куба, Мексико, Доминиканската република, Уругвай и Филипините, но преди това е била използвана в повечето страни в Латинска Америка, а също и в Испания.

Рубла
Рублата е официалната валута на Русия и Беларус, а преди това на СССР. Тя също е получила името си от една мярка за тегло за сребро. Думата има същия произход като думата "рубить", което означава "отрязване".

Лира стерлинга
Британците наричат ​​собствената си валута "паунд", термин произлизащ от латинската pondus", т.е. "тегло", а думата "лира"вероятно идва от староанглийски и означава "малка звезда". Това е заради образа на една малка звезда, на първите нормански монети.

Юан
Китайската валута има своя произход от йероглиф, означаващ "кръг" или "кръгла монета". Така се наричали сребърните монети от династията Цин, последната имперска династии на Китай, която управлявала до началото на ХХ век.

Динар
Тази монета използвали страни, които някога са били част от Османската империя, като Алжир, Йордания, Кувейт, Бахрейн ... но не само, защото тя също е валутата на Македония ("денар") и Сърбия. Думата идва от латинското "dinarius", произход и на думата "пари", което първоначално е било името на римски сребърни монети.

Рупия
Рупия е валутата в Индия, Пакистан, Непал, Шри Ланка и Индонезия. Между другото, името й произлиза от "rupayia" санскритска дума, която означава "обработено сребро".

Станете почитател на Класа