Защо една антиислямска Европа е добре дошла за терористите?

Бойците на т. нар. "Ислямска държава" се опитват да разединят европейското общество и да предизвикат вълна от расизъм и ксенофобия. Така те вербуват нови сипматизанти. Какво Европа трябва да направи срещу това?

 

 

 

Стана точно така, както се очакваше. Само часове след кървавите атентати в Брюксел терористичните милиции на т. нар."Ислямска държава" (ИД) поеха отговорността за нападенията. Те благодариха в специална декларация на "силите за сигурност на халифата", че атакували "кръстоносците в Белгия, които водят война срещу исляма и неговите поддръжници". Терористичната групировка предупреждава Белгия и другите "кръстоносни нации", обединили се в борбата срещу "ИД", че ще има "още много черни дни". Следващите удари щели да бъдат още по-разрушителни, защото "Бог е упълномощил техните братя да всяват страх и терор в сърцето на кръстоносците".

 

Клин в европейските общества

 

С подобни декларации ИД иска да покаже на света, че нейните поддръжници са навсякъде и те са само острието на копието на цяло едно движение. ИД иска да покаже, че става дума за борба на вярващите срещу "неверниците", за война, която тя води в Европа и в други части на света. Това е един черно-бял свят, разделен на "ние" и "вие" - война на мюсюлмани срещу немюсюлмани. Точно това е целта на ИД, казва Гюнтер Майер от Центъра за изследване на Арабския свят в Майнц. "Т. нар. Ислямска държава залага на поляризирането и радикализирането на отношенията между мюсюлманското и не-мюсюлманското население, за да може да вербува повече привърженици, които да дестабилизират европейските общества и така да се приближат до целта за разширяване на

 

 

При атентатите в Брюксел загинаха 31 човека и бяха ранени близо 300

 

Страх от расизъм и ксенофобия

 

След атентатите в Париж и в Брюксел мигрантите и бежанците се опасяват, че части от европейските общества няма да ги приемат като добре дошли. Защото т. нар. "Ислямска държава" използва бежанския дебат в Европа за користни цели. Това се видя ясно след атентатите в Париж на 13 ноември 2015 година. Тогава всичко трябваше да изглежда така, сякаш сред терористите има и един бежанец. И всички сирийски бежанци, дошли в Европа, трябваше да попаднат под подозрение. Французите и останалият свят трябваше да изпитат страх от всички мюсюлмани. "При това след атентатите в Париж и Брюксел няма нито едно доказателство за пряка връзка между бежанците и атентаторите", заяви говорителката на фракцията на Зелените в Европарламента Ска Келер.


Политика на страха

 

Много партии в Европа настояват за по-строга миграционна политика. И техните призиви намират широк отзвук с оглед на убийствените терористични нападения. А растящите антимюсюлманските нагласи сред част от европейците, подклаждани от популисти и десни екстремисти, са добре дошли за ИД. Антиислямистките партии в Европа са във възход. Дяснорадикалната партия "Алтернатива за Германия" спечели на местните избори в три федерални провинции над десет процента от гласовете. Френската дясна партия "Национален фронт" достигна до 28 процента на комуналните избори миналата година. И в други европейски държави национално-консервативните и десни партии са в подем.

 

 

Салафизмът привлича все повече млади мюсюлмани

 

Джихадистката среда се разраства

 

Гюнтер Майер смята, че това развитие може да има фатални последици за Европа. Когато интегрираните вече мюсюлмани се натъкнат на все по-голяма маргинализация и дискриминация, съществува опасността много млади мюсюлмани да отвърнат на омразата с омраза. Франция и Белгия вече изпитаха това на гърба си. Броят на белгийските джихадисти, заминали и обучени в Сирия и завърнали се в Белгия, е много голям. "И другаде се наблюдава разрастване на джихадистката сцена. А това ще създаде много проблеми не само в Белгия през следващите години", казва ислямоведът Гидо Щайнберг от фондацията "Наука и политика" в Берлин.

 

Бързо разрастващият се салафизъм предлага на много отхвърлени от обществото млади хора нов религиозно-идеологически отдушник. "По този начин младежите получават нова перспектива за бъдещето и се превръщат от аутсайдери в победители. Много от тях нямат теологически познания. Те стават зависими от други хора и са лесна жертва на салафитите, които им проповядват единствено истинския ислям", казва Гюнтер Майер.

 

Нужда от политическо ограмотяване

 

Който хвърли поглед върху биографиите на атентаторите срещу "Шарли Ебдо", Батакалан и Брюксел, ще види че процесът на радикализация е започнал в затвора. " В този смисъл трябва да бъде засилена работата в затворите за духовното обгрижване на мюсюлманите, която беше занемарена. Само така може да бъде предотвартено затворите да се превърнат в люпилня на джихадисти", казва Гюнтер Майер. Според него, работата срещу "домашния" тероризъм трябва да започне още в началните училища с преподаване на ислям. Не-мюсюлманското население също трябва да даде своята лепта. "Има нужда от засилено политическо ограмотяване, както в борбата срещу ислямофобията като нова форма на расизъм, така и срещу ислямофобските популистки партии" казва експертът.

Станете почитател на Класа