ФБР получи достъп до iPhone на терориста от Сан Бернардино, без помощ от Apple

ФБР обяви в понеделник, че е получило достъп до iPhone на автора на клането в Сан Бернардино, Сайед Фарук, без помощта на Apple и без да изтрие съдържанието на устройството, съобщава вестник "Лос Анджелис Таймс", позовавайки се на прокурора. Поради това, Министерството на правосъдието на САЩ е оттеглило делото за деблокирането на мобилния телефон.
"Решихме да прекратим делото, защото ние успяхме да отключим iPhone с помощта на трета страна, без да се компрометира информацията, съдържаща се в устройството", се казва в изявление на Министерството на правосъдието.

Израелските медии съобщиха, че местната софтуерна компания Forensic Cellebrite е работила с ФБР за отключване на iPhone. Въпреки това ФБР не е потвърдило присъствието на компанията в случая и авторът на мистериозния метод все още е неидентифициран.

Събитието се случва, след седмици на високо напрежение, в които Apple, ФБР и други заинтересовани страни обсъждаха публично случая, преди да влезее в съда. ФБР поиска Apple да изработи софтуер, които да деактивира защитата на iPhone на Сайед Фарук, но технологичният гигант основан от Стив Джобс отказа да изпълни искането.

Станете почитател на Класа