Международният марш срещу Монсанто: 40 държави и над 400 града

Четвъртото годишно протестно шествие срещу Monsanto сепроведе в събота на 21 Май в световен мащаб. Действията се проведоха в над 40 страни, над 400 града и събраха хиляди хора.

Сред страните участнички се включиха Аржентина, САЩ, Франция, Малта, Южна Африка, а сред градовете, които организират протеста бяха Ню Йорк и Сиатъл (САЩ), Валета (Малта), Страсбург и Париж (Франция), Буенос Айрес (Аржентина), Йоханесбург (Южна Африка), наред с много други.

Демонстрацията срещу Monsanto имаше за цел да повиши информираността за опасностите от генетично модифицирани организми (ГМО) и химикали като глифозат, произвеждан от американската компания.

През април Европейският парламент предизвиква доста спорове като гласува да удължи лиценза на глифозат-базирани продукти за употреба в Европа в продължение на още 7 години.

Противниците на този хербицид, позовавайки се на Международната агенция за изследване на рака през 2015 г., сочат че глифозатът е класифициран като "вероятно канцерогенен".

Социални и екологични активисти твърдят, че компании като Monsanto налагат практики, които генерират зависимост, която би могла да бъде непоправима.

Станете почитател на Класа