" Информационната атака срещу Русия - по-мощна, отколкото по време на Студената война"

Директорът на Института по История на Руската академия на науките, Александър Чубарян обяснява как историците са против опитите да се нарушава историческата роля на Русия.

Той посочва, че руските учени са за унищожаване на новите и стари клишета за Русия и казва как да се развиват отношенията с колегите си в страни, където "Русофобията" достига най-високата си точка.

"Тези контакти са важни, защото в края на краищата, ние сме свидетели на много силна атака срещу Русия, реална информация война се извършва главно в медиите с масивна експанзия на русофобски чувства и се опитва да преначертае ролята ни още от древността, възобновяйки някои стари клишета и стереотипи. В тази ситуация, контактите ни са предназначени за противодействие на тези тенденции ", казва историкът, цитиран от вестник" Известия ".

Според академика, информационното нападение срещу Русия в момента тече с много по-голяма сила, отколкото по време на Студената война.

"За обикновените хора в много страни, предубежденията срещу Русия са свързани с липсата на информация. Информацията идва само от страна на медиите, които играят много негативна роля.“
На 2 юни ще бъде първата среща на международна комисия,която ще събере учени от Франция, Германия, Англия, Австрия, Швейцария, Израел, Китай, Индия, Армения, Украйна и Русия, с цел за укрепване на научното сътрудничество и преодоляване на бариерите, наложени през последните години от санкциите.

"Опитът от последните години показва, че науката, културата и образованието са по-силни, отколкото всяка санкция и че тези санкции няма да ги засегнат. Това означава, че в страни, които са ги въвели срещу нас, все пак ма някои области (хуманитарните науки и културното сътрудничество), чиито представители са готови да си сътрудничат с Руската федерация. Ние сме инструктирани от президента за укрепване и разширяване на контактите с чуждестранни учени, за разпостранине на историческата истина и за противодействие на опита да се наруши ролята на Русия", добави той.

Станете почитател на Класа