За да не се повтарят подобни трагедии

От това кой ще стане президент на САЩ зависи и бъдещото на мира в Близкия изток: знае се, че арабските държави бяха недоволни от прекалено дистанцираната линия на президента Обама. Какво би се променило за тях?

 

 

 

 

 

 

За повечето арабски политолози Хилари Клинтън е носителка на надежда за ново начало в американско-арабските отношения. Известно е, че през последните години повечето араби не одобряваха външната политика на САЩ. Според тях, Обама прекалено силно се е дистанцирал от проблемите на региона и най-вече от войната в Сирия, в която американският президент не искаше да се намесва. Тази политико-стратегическа сдържаност вероятно ще се промени след изборите през ноември, предполага египетският политолог и директор на телевизионния канал "Ал Араби" във Вашингтон Мохамед Елменшауи.

 

 

 

Мохамед Елменшауи: "Тръмп би поел по-твърд курс"

 

Той смята, че ако Хилари Клинтън спечели изборите, нейната политика по отношение на Сирия ще бъде по-различна от тази на Барак Обама. "Тя би се захванала доста по-решително с някои проблеми и вероятно няма да има толкова големи задръжки да въоръжи умерените бунтовници", казва той. В същото време нейният политически курс няма да бъде принципно нов, а просто ще постави акцентите другаде, допълва политологът. "Това се дължи на факта, че в момента няма американски интереси, които да оправдаят намесата на САЩ в тази война", казва той.

 

Загадката Тръмп

 

По-трудно могат да се правят прогнози за американската близкоизточна политика при евентуална победа на Доналд Тръмп. По време на предизборната си кампания той се изразяваше доста противоречиво. В интервю за телевизия NBC например заяви, че усилията на западните държави да принудят Асад да подаде оставка само засилват хаоса в целия регион. "Ние предизвикахме хаос в Либия и в Ирак. И Сирия ще поема в тази посока, ако Асад падне", заяви Доналд Тръмп. Освен това той обяви, че ако стане президент, ще изгони всички живеещи в страната сирийски бежанци.

 

В същото време Тръмп остро критикува изтеглянето на американските войски от Ирак. САЩ не трябвало да напускат страната, преди да са гарантирали сигурността на петролните кладенци. Затова сега петролът отивал директно в Иран, а оттам в ръцете на ИД. "ИД има много пари, защото разполага с петрол, а и защото ние сме твърде наивни", заяви републиканският кандидат-президент.

 

В очакване на по-ясни сигнали

 

Страните от Персийския залив, както и останалите арабски държави в региона, се надяват на победа на Хилари Клинтън, защото смятат, че това ще се отрази добре на региона. „Много неща говорят в нейна полза", казва политологът Абдулхалед Абдула от Дубай и пояснява: „Например дългогодишният й външнополитически опит. Освен това тя се ръководи от ясни принципи, независимо дали човек ги одобрява или не. Това я отличава от Доналд Тръмп". По отношение на сегашния американски президент Абдула казва: „Политиката на Обама се характеризираше с честия отказ от военни операции. В подхода си към досегашни противници на САЩ като Иран или Куба той заложи на реформите. Същевременно се дистанцира от някои стари приятели на страната".

 

 

 

Абдулхалед Абдула: "Много неща говорят в полза на Клинтън"

 

В едно Абдула е сигурен: „Който и да е следващият президент на САЩ, неговата външна политика ще бъде много по-ясно акцентирана от тази на Обама. А това ще подобри съгласуването на действията между Вашингтон и арабските правителства", казва Абулхалед Абдула. Мохамед Елменшауи също смята, че американско-арабските отношения отново ще се подобрят. "Десетилетия наред САЩ доставяха оръжия на страните от Персийския залив. И това ще продължи и в бъдеще", казва той.

 

Проблемът Израел

 

Арабските експерти не очакват съществени промени в отношенията между САЩ и Израел. Всички досегашни американски правителства подчертават своето приятелство с Израел. Това няма да се промени и след тези избори, смята Адулхалед Абдула. Мохамед Елменшауи обаче смята, че Тръмп би поел по-твърд курс срещу палестинците, ако стане президент.

 

Хилари Клинтън пък вярва, че двудържавното решение може да прекрати конфликта в Близкия изток. Същевременно тя непрекъснато подчертава приятелството с Израел. Мохамед Елменшауи обръща внимание на факта, че отношенията между Хилари Клинтън и Бенямин Нетаняху не са особено добри. „В случай на победа, Хилари Клинтън вероятно ще изчака, докато в израелското правителство се наложат повече умерени политици. Тогава тя може да се ангажира като посредник в процеса за мир с палестинците", заключава Мохамед Елменшауи.

Станете почитател на Класа