Русия и Китай прекършиха геополитическата мечта на САЩ

  • "Който контролира Източна Европа, доминира оста на света (Евразия). Който контролира оста на света, управлява света", така се обобщава възловата точка на Западната стратегия, произнесена от британския геополитик Халфорд Макиндер в началото на миналия век.

    Идеята да доминираш оста на света, по-късно е преформулирана от американския журналист Николас Джон Спикмън, смятан за един от бащите на американската геополитика. Актуализираната от Спикмън стратегия е много важна в следвоенната външна политика във Вашингтон. Тази идея е изразена в Доктрината Труман, която след това се превърна в експанзия на икономическите, политическите и военни блокове на САЩ около Съветския съюз.

    Правителствата на Руската империя, Съветският съюз и Руската федерация никога не са имали никакво съмнение, че важни региони като Урал и Сибир са неразделни земи, принадлежащи на руския народ, докато западната геополитическа наука ги разглежда като географски области, които може да бъдат оспорени.

    Въпреки това, нито на Наполеоновите войни, нито Втората световна война , нито падането на СССР доведоха до лишаване на Руската нация от земята й в сърцето на Евразия.

    След разпадането на СССР Русия и Китай попаднаха в доста заплашително съседство с млади държави като Киргизстан, Таджикистан, Узбекистан, Туркменистан. Това са територии, населени предимно с мюсюлмани и намиращи се в близост до изпадналия в хаос Афганистан.

    Тази нова геополитическа реалност, постави пред Русия и Китай заплахи като ислямския радикализъм, разпространение на тероризъм и сепаратизъм, поради което бъдещата интеграция на политическа и икономическа основа между двете страни се появи като необходимост.

    През1996-1997 Русия, Китай, Казахстан, Киргизстан и Таджикистан формираха групата на Шанхайската петорка, с подписване на споразумения за взаимно доверие и намаляване на военните сили, разположени по границите между държавите.
  • През юни 2002 г. бе подписана декларация на държавите-членки на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС). На 1 януари 2004 г. ШОС започна да функционира с пълен капацитет. През 2014 г. Иран, Индия и Пакистан изразиха желанието си да се присъединят към ШОС, а на последната среща на върха на ръководителите на ШОС бе подписан меморандуми за включването на Индия и Пакистан в организацията,
    Руският президент Владимир Путин заяви: "С присъединяването им към организацията, тя разбира се, придобива нов смисъл, ново тегло . Това е почти половината от населението на света. "

    "Този, който контролира Евразия, контролира света", продължава да бъде Западната геополитическа стратегия, но страните от ШОС се приближават бързо до ситуацията, която ще им позволява сами да контролират сигурността в сърцето на Евразия.

Станете почитател на Класа