"Основният ресурс на модерния капитализъм са глупаците"

"Двигателят на съвременното развитие са невежеството и мракобесието", декларира руският анализатор и предприемач Татяна Воеводина.

Според нея, човечеството е достигнало максимума на своя научен и технологичен капацитет през 60-те, след което не се случва нищо радикално в научните и технологични области.

По това време прогресивното човечество се изправя пред нова реалност, след като основните нужди на по-голямата част от хората са задоволени, разкрива авторката в новата си статия. Първият, който се възползва от тази ситуация е глобалният бизнес, казва тя, като обяснява "капитализмът не може да съществува без експанзия и глобалият бизнес се нуждае от нови пазари.

Капитализмът, според Воеводина вече не задоволява нови потребности, а ги създава, за да ги задоволи "триумфално" след това. Така „мобилните оператори, създадоха необходимостта непрекъснато да говорим по телефона; фармацевтичните корпорации - да консумираме медикаменти; а производителите на облекло - редовната смяна на гардероба. След това, бе роден маркетинга и неговата цел да създава фалшиви нужди и излишното да изглежда необходимо, за да се продава“.

„С целта хората да купуват всичко, което им продават, критичното мислене и разумни аргументи бяха премахнати и налагането на нуждите премина на емоционално ниво“.

В момента, "ние имаме процес на световно създаване на изцяло лишен от рационално съзнание и научни познания за света идеален потребител", констатира тя, като добавя, че главната роля в този процес се играе от телевизията и другите средствата за масова информация, които се опитват да опростят до максимум съдържанието и да създадат перфектен потребител за бизнеса.

Според Воеводина, "мракобесието и невежеството са последното убежище на модерния капитализъм, а основният му ресурс са глупаците, без които съвременният пазар не може да съществува."

Станете почитател на Класа