НАТО променя ядрената си стратегия за да възпира евентуални Руски "ужасяващи атаки"

  • Шефът на Пентагона Аштън Картър, е сравнил Русия със Северна Корея във вторник в базата на военновъздушните сили в Минот, Северна Дакота, когато говори за заплахите, пред които са изправени САЩ и неговите съюзници, както и за необходимостта да се инвестират милиарди долари в нов наръчник ядрени стратегии на НАТО.

    Американският министър на отбраната заяви, че САЩ и техните съюзници не са създали ново ядрено оръжие или нова система за управление на оръжия през последните 25 години и е добавил, че американските ядрени сили трябва да са готови да участват в евентуална ядрена конфронтация с Русия, съобщава вестник The Bismarck Tribune".

    Картър подчерта, че "изграждането на нови ядрени оръжейни системи от Москва" повдига "сериозни въпроси относно ангажимента на нейните лидери за стратегическата стабилност", очевидно игнорирайки факта, че досега САЩ остават единствената страна, използвала ядрено оръжие срещу друга нация.

    Според шефа на Пентагона, "най-вероятното използване на ядрени оръжия и днес не е масивен ядрен обмен като в типичен сценарий на Студената война, а по-скоро е, например Русия или Северна Корея да предприемат безразсъдни малки, но все пак ужасни и безпрецедентни атаки ".

    Картър е подчертал, че САЩ и техните съюзници в Атлантическия съюз в Европа "подновяват" наръчника с ядрени стратегии, за да включва и възможност за използване на конвенционални и ядрени оръжия, за да възпрат Русия, вярвайки, че би могла да се възползва от ядрена употреба в конфликт с НАТО".
  • Тази риторика игнорира факта, че НАТО продължава да се разширява до границите на Русия, което Москва смята за тревожен сигнал и още по-тревожна заплаха.

Станете почитател на Класа