"Хилари Клинтън ще ни вкара в Трета световна война"

Никога досега САЩ не са имали толкова опасен кандидат за Главнокомандващ на американските въоръжени сили, твърдят противниците на Тръмп. Сега той отвръща на удара: Хилари Клинтън щяла да ни вкара в Трета световна война.

 

 

 

 

Републиканският кандидат за президент Доналд Тръмп обвини своята конкурентка Хилари Клинтън, че със стратегията си за Сирия застрашавала световния мир и щяла "да ни вкара в Трета световна война". "Ако я слушаме, ще се окажем в Трета световна война", заяви Тръмп в интервю за агенция Ройтерс.


Хилари Клинтън

 

Повод за изявлението на Тръмп е настояването на Клинтън в Сирия да бъдат създадени зони, забранени за полети, както и специални зони за сигурност, предназначени за цивилното население. Някои анализатори предупредиха в тази връзка, че подобен ход може да доведе до директна конфронтация с Русия. "В такъв случай вече не воюваш само срещу Сирия, а срещу Сирия, Русия, Иран, ясно ли е? Русия е атомна сила. И то атомна сила с функциониращи бомби, за разлика от много други страни, които само приказват", заяви още Тръмп.

 

В интервюто за Ройтерс оспорваният кандидат на републиканците обяви, че борбата срещу екстремистите от т.нар. "Ислямска държава" (ИД) трябва да се превърне в приоритет на външната политика. Свалянето на Асад, което от много време насам е сред водещите цели на американската външна политика, не трябвало да стои на първо място в списъка със задачи. "За мен Асад е второстепенен проблем. Преди него е ИД. Трябва да се концентрираме върху ИД, а не върху Сирия", смята Тръмп.


"Този човек обижда Америка почти всекидневно"

 

Междувременно поддръжката за Тръмп в редиците на собствената му партия продължава да се топи. След като редица влиятелни републиканци оттеглиха подкрепата си, сега и бившият държавен секретар Колин Пауъл обяви, че няма да гласува за милиардера. "Този човек обижда Америка почти всекидневно: обижда латиноамериканците, обижда афроамериканците, обижда жените, обижда и собствената си партия", отбеляза Пауъл.

 

Пауъл, който е ветеран от Виетнамската война, не споделя възгледа на Тръмп, че Клинтън застрашавала световния мир. Бившият министър от правителството на Джордж У. Буш дори обяви, че ще гласува за Хилари Клинтън. И през 2008 година Пауъл подкрепи кандидат на Демократическата партия - сегашния президент Барак Обама.

Станете почитател на Класа