WikiLeaks пуска нова партида документи за американо-германското разузнавателно сътрудничество

"Днес на 1 декември 2016 г., WikiLeaks пуска 90GB на информация, свързана с германското парламентарно разследване на дейностите на германската разузнавателна агенция Bundesnachrichtendienst (BND) и нейното сътрудничество с Американската агенция за национална сигурност (NSA)," се казва в изявление на уебсайта.

Сред изтеклите от WikiLeaks 2,420 документи са разпечатани екрани от БНД, германското военно разузнаване (MAD), Федералната служба за защита на Конституцията (БФВ) и други ключови министерства.

Разкритията идват на фона на продължаващото парламентарно разследване в Германия на подкрепата на BND за глобалната програма за шпионаж на НСА .

"Новото е, че германското разузнаване не само използва шпионски инструменти на НСА, но и участва в програмирането им в продължение на години", каза Александър Сандер, който се застъпва за правата на неприкосновеност на личния живот на хората в интернет.

Връзките на НСА и BND се появиха на бял свят през 2013 след разкритията от бившия служител на NSA Едуард Сноудън. Изтеклите документи посочиха факта, че американското разузнаване е шпионирало американци, както и чуждестранни лидери и официални лица.

Станете почитател на Класа