Зидарят, който накара City Bank да коленичи

Лусио Уртубия е може би най-важният жив представител на световния анархизъм. Роден в селско семейство в Навара (Испания, 1931) той е бил герой на бунтовната история през почти целия двадесети век.

Многообразен, въпреки единствената си работа, той е описан от Хосе Мари Еспарза, редактор на мемоарите му, като "наследник на бунтовническия барут, прострелян в пустинята и започнал революцията си сам, за да стане противник на франкизма , дезертьор от армията, крадец от държавата, баски контрабандист и емигрант ".

Уртубия е по същество един зидар. Един много специален строителен работник, извършил подвиг, който го направи известен по цялата планета като герой в стил "Робин Худ": той постави на колене First National City Bank, фалшифицирайки стотици пътнически чекове, наводнили Европа и Латинска Америка от януари 1980 г. до декември 1982 г.

Лусио Уртубия не е крадец, а войнстващ либертарианец, звено в дългата верига от революционни активисти, които използват "операции по възстановяване на пари", за да подкрепят тези, които се борят и тези, които са в нужда. Това епизод няма равен в историята и макар да прекарва в затвора няколко месеца, Френската полиция никога не успява да намери на печатните форми за чековете.

Накрая, могъщата City Bank, опитвайки се да избегне фалита, сключва със зидаря мирен договор, какъвто подписват страните в края на една война.

Животът на анархиста-зидар е бил отразяван в книги, филми и дълъг списък от песни от всички жанрове. Днес той е пенсионер заради възрастта си. Но не се отказва от борбата – той превърна дома си в "отворено пространство", където стотици хора се стичат всяка година за беседи, лекции, дебати , изложби и прожекции на филми.

Станете почитател на Класа