Ислямофобията стигна и до Канада

Броят на нападенията срещу мюсюлмани се е удвоил, над 40% смятат, че страната е приела твърде много бежанци, а всеки четвърти харесва мерките на президента Тръмп. Не, не говорим за САЩ, а за либерална Канада.

 

 

 

 

 

Шок за мюсюлманите след петъчната молитва в джамията в центъра на Торонто: група демонстранти ги посрещна отвън с плакати с надписи "Не на исляма" и "Мюсюлманите са терористи".

 

"Излизаш пречистен след молитвата, а отвън те посрещат по този начин? За мен това беше истински шок", казва Мемона Хосаин от мюсюлманското настоятелство.

 

Не закъсняха обаче и проявите на солидарност в града, известен със своите мултикултурни традиции. Контрадемонстранти разлепиха отвън на джамията плакати с надписи "Многообразието е нашата сила" и "Обич и подкрепа за нашите мюсюлмански братя и сестри". Този контрапротест е вдъхнал кураж на хората от мюсюлманската общност, казва за ДВ Мемона Хосеин.

 

Ислямофобията се разраства

 

Протестът в Торонто не е изолиран случай. Серия от подобни прояви в Канада породи загриженост от набиращата скорост ксенофобия и все по-острата реторика на една малка, но много гръмогласна група от граждани и политици. Говорителката на полицията в Торонто потвърждава за ДВ, че са регистрирани няколко "мотивирани от омраза" инцидента - не само срещу мюсюлмани. Полицията в Торонто разследва например случай на разпространяване на антисемитски призиви, изрисувани върху фасадите на еврейски жилища.

 

"Когато постъпят подобни оплаквания в полицията, следователите разследват случаите заедно със сътрудниците на специалните части за борба с престъпленията от омраза Hate Crime Unit", пояснява говорителката Каролин де Клот. Според нея обаче няма увеличение на броя на тези инциденти.

 

Потвърждава го официалната статистика: от 2012 до 2014 година броят на престъпленията, извършени от омраза, дори е намалял. В същия период от време обаче се е удвоил броят на нападенията срещу мюсюлмани. Все още няма нови официални данни, които да потвърдят тенденцията, но новините говорят тъкмо за това: от различни части на Канада пристигат съобщения за словесни атаки, обиди и дори нападения срещу мюсюлмански жени. През 2015 година беше запалена джамия в Питърбъроу, провинция Онтарио. В средата на 2016 пък неизвестни извършители поставиха свинска глава пред една джамия в центъра на Квебек. А през януари атентатор уби в същата джамия шестима души. Нападението беше окачествено като терористичен акт.

 

Отговорността на политиците

 

Говорителката на Националния съвет на канадските мюсюлмани NCCM Амира Елгваби казва, че след последните избори и пристигането на 40 хиляди сирийски бежанци в страната е нараснал страхът от чужденците. Изследване на социологическия институт Angus Reid показва, че 41 процента от канадците смятат, че страната е приела твърде много бежанци. Всеки четвърти от анкетираните заявява, че Канада трябва да провежда политика, подобна на тази на Доналд Тръмп в САЩ.

 

Kanada Trauer nach Anschlag auf Moschee in Quebec (Getty Images/AFP/A. Vaughan)

 

Цветя на мястото на нападението в джамия в Квебек, при което атентатор уби шестима души

 

Амира Елгваби одобрява това, че водещите канадски политици призовават за солидарност с мюсюлманите, които са част от канадското общество, и всички заедно трябва да се борят срещу омразата - независимо срещу кого. За съжаление една декларация на канадския парламент, осъждаща ислямофобията, предизвика обратния ефект и даде повод на десни, ислямофобски активисти, политици и коментатори да определят акта като посегателство срещу свободата на мненията. Появиха се дори коментари, че декларацията на парламента била първа стъпка към въвеждането на шериата в Канада. "Жалко е, че канадските мюсюлмани отново биват използвани за трупане на политически дивиденти", казва Амира Елгваби.

 

Дясната вълна стигна и до Канада

 

И това не е нещо ново. Още преди изборите за Долна камара на парламента през 2015 година бившият премиер Стивън Харпър поиска да се забрани носенето на никаб по време на тържественото връчване на документите при получаване на канадско гражданство. Макар само една незначителна част от мюсюлманките в Канада да носят никаб. Партията на Харпър се обяви и за прогонване от страната на всички "варварски културни обичаи".

 

Изследователката на десния екстремизъм от университета в Онтарио Барбара Пери казва, че Канада отваря нова глава в историята си. След атентата срещу джамията в Квебек в интернет са се активизирали десните популисти. Изглежда, че те са окуражени от реториката на новия американски президент Доналд Тръмп. "Ние все още казваме, че при нас не може да се случи подобно нещо, а после си заравяме главите в пясъка. Може би проблемът е точно в това", казва Барбара Пери.

Станете почитател на Класа