Ахмадинеджад изпратил писмо до Тръмп: "Америка принадлежи на всички хора"

Иранските медии публикуваха писмо от екс-президента на Иран Махмуд Ахмадинеджад, до президента на САЩ Доналд Тръмп, предаде АП. В писмото, което съдържа повече от 3500 думи, персийският екс-лидер коментира имиграцията и американските войни в Близкия изток и критикува Тръмп за указа му, засягащ седем предимно мюсюлмански страни, включително Иран.

"Сегашните САЩ принадлежат на всички народи, включително и на местните жители на тази земя", пише бившият президент. "Никой не може да се счита за собственик и да третира другите като гости или имигранти."

В допълнение, Ахмадинеджад признава, че около един милион души от ирански произход живеят в САЩ, затова политиката на тази страна трябва " да цени и зачита разнообразието на народи и раси".

Иранският президент също така отбелязва, че въпреки че Тръмп спечели изборите, "политическата система и избирателната структура на Съединените щати са корумпирани". Той осъжда "доминацията на САЩ в ООН и тяхната непрекъсната намеса в света, която носи несигурност, войни, разделение, убийство и преселение на народи."

Ахмадинеджад предупреди Тръмп колко бързо минава времето за световните лидери: "Четири години са много време, но то свършва бързо." Ето защо, според бившия лидер на Иран "възможността трябва да бъде ценена и всичките й моменти трябва да се използват по най-добрия начин. "

Ахмадинеджад връчи писмото на швейцарското посолство в Техеран, което представлява интересите на САЩ в Иран. Посолството отказа да коментира.

Писмото идва само няколко месеца преди президентски избори в Иран, в които, както изглежда, сегашният президент Хасан Рухани ще се стреми към втори мандат. Макар да се очакваше Ахмадинеджад да се кандидатира за поста, той не може да го направи, след като върховният лидер на Иран, аятолах Али Хосейни Хаменей, го предупреди през септември, че кандидатурата му ще произведе "поляризирана ситуация в ущърб на страната."

Станете почитател на Класа