Мистериозният милиардер зад победите на Тръмп и "Brexit"

Американският милионер Робърт Мерсер, известен със своята изключителна дискретност в медиите, е играл ключова роля в изборната победа на Доналд Тръмп в Съединените щати и триумфа на "Brexit" във Великобритания, според вестник "Гардиън".

Мерсер, посветена на фондовете с високорискови инвестиции, бил най-големият донор в кампанията на сегашния президент на САЩ, с 13,5 милиона долара. Това е и един от собствениците на медията Breitbart News Network, смятана за дясната платформа в САЩ и Обединеното кралство, а също и личен приятел на политика Найджъл Фарадж, който импулсира британската инициатива за напускане на ЕС.

През 2015 г., "Вашингтон пост" посочи името на този бивш експерт програмист като един от 10-те най-влиятелни милиардери за активното им участие в политиката. Но тяхното участие не се ограничава до икономичеата.

Робърт Мерсер поставя на разположение на политически кампании, които подкрепя, едно "смъртоносно оръжие": консултантската компания Cambridge Analytica, специализирана в анализ на поведението на хората в мрежата, която ги познава по-добре от близък приятел.

Това дружество е проучило психологическите профили на милиони американци и ги е насърчавало да отидат до урните, чрез внимателно насочени кампании. Изпълнителният директор на компанията r Александър Джеймс Никс, разкри, че комуникациите, базирани на анализа на данни, са изиграли "ключова роля" в победата на Тръмп.

При "Brexit", фирмата е извършила същата задача за сайта Leave.eu, който изигра ключова роля за резултата от този референдум. Според The Guardian, "изкуственият интелект спечели референдума ".

Станете почитател на Класа