Москва: "Отношенията между Русия и САЩ са най-лоши от Студената война насам"

Отношенията между Москва и Вашингтон след администрацията на екс президента на САЩ, Барак Обама, са "в най-лошото си състояние от дните на Студената война", обяви руският заместник министър на външните работи Сергей Рябков, цитиран от ТАСС.

Той отбеляза, че основата на сътрудничеството между двете страни " създавана в продължение на години, е почти напълно разрушена от бившето правителство на САЩ." Обама и членове на администрацията му започнаха да "ескалират напрежението и конфронтацията с Русия, много преди кризата в Украйна".

Според руския политик, Вашингтон "е започнал отдавна режима на натиск срещу Русия. В частност, през декември 2012 EE.UU. приеха закона „Магнитски", стартирайки постоянен лов на нашите граждани по целия свят и се опитаха да дискредитират Олимпиадата в Сочи. Темпът на влошаване на отношенията бе ускорено след преврата в Киев през 2014".

Рябков счита, че в светлината на обвиненията срещу Русия във връзка с твърдяната намеса в изборите в САЩ, администрацията на Обама "нагряваше русофобската истерия в американското общество."

Той отбеляза, че противниците на президента на САЩ Доналд Тръмп, „продължават да използват русофобията като един от ключовите елементи на масираната кампания за дискредитиране на новото правителство".

Перспективите за засилване на двустранното сътрудничество между Москва и Вашингтон може да "станат жертва" на тези усилия. "Ние разбираме това и работим за минимизиране на възможните щети", заключи той.

Станете почитател на Класа