Лондон готов за превантивен ядрен удар

Великобритания е готова да извърши превантивен ядрен удар, ако е необходимо, предупреди британския министър на отбраната, Майкъл Фалън, в интервю за Би Би Си.

Според Фалън, министър-председателят, Тереза Мей, е готова да нареди изстрелване на балистични ракети Трайдънт в "екстремни обстоятелства", дори и ако Великобритания не е под ядрена атака. Министърът не даде детайли за обстоятелствата или за възможните цели, тъй като "това е по-добре да не се опише, за да не да се създаде комфорт на нашите врагове и да направи по-малко достоверно възпирането", каза той.

"Идеята за възпиране е да остави несигурността в съзнанието на всеки, който мисли за използване на оръжие срещу нашата страна", добави той.

Коментарите на министъра идват след като лидерът на Партията на труда в опозиция, Джереми Корбин, заяви, че ще разпореди преразглеждане на стратегическата отбрана на страната, ако спечели изборите на 8 юни. Корбин, който от години е в полза на ядреното разоръжаване, избягва да се произнесе по програмата Trident, която трябва да се подновява през следващите години.

Trident, американско производство, е междуконтинентална балистична ракета, предназначена да бъде изстреляна от подводница и може да носи ядрени бойни глави. С широк обсег от над 11 хиляди километра, тя е ключова част от ядреното оръжие на Обединеното кралство и САЩ.

„Корбин е против ядреното възпиране, ще спре строителството на подводниците, които вече сме започнали да строим, няма да контролира нашите граници и дори е под въпрос разгръщане ни в НАТО", разкритикува Фалън, добавяйки, че победа за лидера на труда в изборите може да причини "много опасен хаос" в страната.

Станете почитател на Класа