Подробности от телефонния разговор на Путин и Тръмп

Този телефонен разговор между Путин и Тръмп бе третият след встъпването в длъжност на президента на САЩ.

Първият разговор се състоя в края на януари, когато лидерите обсъдиха борбата срещу тероризма, ситуацията в Сирия и Украйна, както и основните въпроси на двустранните отношения. Вторият бе в началото на април, когато Тръмп се обади на Путин да изрази съболезнованията си по повод терористичната атака в Санкт Петербург.

По време на третия си телефонен разговор президентите на Русия и САЩ, Владимир Путин и Доналд Тръмп, са се изказали в полза на среща по време на срещата на върха на Г-20, която ще се проведе между 7 и 8 юли в Хамбург (Германия).

Централната тема на разговора е била борбата срещу международния тероризъм в контекста на кризата в Сирия. Двамата президенти се договориха да засилят диалога между ръководителите на дипломацията на двете страни, за да се намери решение на кризата в Сирия, тъй като насилието в страната е преминало границите.

Президентите обсъдиха ситуацията в Северна Корея и руският президент призова да се намали напрежението на Корейския полуостров и действията на САЩ да са умерени. Путин и Тръмп са се съгласили да се извърши съвместна работа от двете страни, за да се реши този проблем по дипломатичен път.

По-рано Белият дом бе обявил, че основната тема на разговора ще бъде ситуацията в Сирия. Отношенията между двете страни се влошиха драстично след на атаката с крилати ракети, която САЩ проведоха в началото на април, за да накажат правителството на Сирия за предполагаемо нападение с химически оръжия в град Хан Шайкун.

Станете почитател на Класа