Карибско море е наводнявало половината континент

Според изследователи от Смитсъновия институт, при издигането на Андите в Южна Америка, водата на Карибите наводнявала района от Венецуела до северозападна Бразилия. Тези нови открития, публикувани тази седмица в списание Science Advances, хвърлиха светлина върху дългия спор за геоложката история на региона.

"Цветен прашец от петролните кладенци в източната част на Колумбия и разкрития в северозападна Бразилия ясно показват поне две кратки събития, в които океанска вода е наводнила северозападната част на басейна на Амазонка" обяснява авторът на изследването Карлос Харамильо .

Няколко противоречиви тълкувания на историята на региона включват наличието на огромно плитко море, което покривало Амазонка в продължение на милиони години, мегаезеро и сладководни реки в низината, понякога наводнявани с морска вода, а дори и "морско мегаезеро", което няма аналог.

Харамильо посочи, че новото изследване осигурява "силни доказателства, че наводненията са с морски произход, и че са доста кратки." "Важно е да се разберат промените в обширния Амазонски пейзаж, който имат огромно въздействие както върху развитието и разпространението на живота там, така и в древния и модерен климат на континента", казва Харамильо.

Станете почитател на Класа