Директор на ФБР: "Русия е най-голямата заплаха за всяка нация на Земята"

Джеймс Коми, директор на Федералното бюро за разследване на САЩ (ФБР), по време на изслушване в Правната комисия към Сената, коментира предполагаемата намеса от страна на Москва в президентските избори в САЩ през ноември миналата година. Той заяви, че не ще даде подробности за разследването, докато не бъде завършено.

Но изявление напълно съвпадна с думите на представител на Комисията, че Русия "е замесена сега в американската политика и представлява най-голямата заплаха за всяка нация на Земята, както и за демократичния процес в САЩ".

В същото време, руските власти нееднократно опровергават всякаква намеса в политическия процес в Северна Америка и отбелязват, че Вашингтон не е представил никакви доказателства за твърденията си за дейността на Москва на американска земя.

По време на показанията си, Коми също засегна възобновяването на разследването на имейлите на тогавашния кандидат за президент на Демократическата партия Хилъри Клинтън, една седмица преди изборите, което, според нея, е допринесло за победата на Доналд Тръмп.

"Аз се чувствам малко зле да мисля, че би могло да има никакво въздействие върху изборите, но честно казано не бих променил решението", призна директорът на ФБР.

В допълнение, Коми посочи че течовете в портал Уикилийкс, които той описа като "порно разузнавателна информация" искат да навредят на САЩ и застрашават американския живот и националната сигурност на страната.

Минути след като Коми изрече тези думи, основателят на портала, Джулиан Асандж, написа в своя Twitter акаунт „Директорът на ФБР излъга Сената под клетва".

Станете почитател на Класа